Sherlock Holmes is de meest verfilmde romanfiguur

Het Britse pr-bureau London & Partners heeft becijferd dat Sherlock Holmes de meest verfilmde romanfiguur aller tijden is. De detective uit Baker Street heeft een hoofdrol gespeeld in 254 langspeelfilms.

De detectieve Sherlock Holmes draaft sinds eind 19e eeuw op in 254 langspeelfilms. Daarmee doet het personage van Arthur Conan Doyle beter dan Hamlet van Shakespeare. Hamlet inspireerde 206 filmmakers.

Sir Arthur Conan Doyle is de geestelijke vader van Sherlock Holmes.Conan Doyle publiceerde zijn eerste boek met het personage, "A study in Scarlet", in 1887.

Sherlock Holmes werd tot dusver door 75 verschillende acteurs vertolkt. Onder anderen Robert Downey Jr. (foto),  Roger Moore, John Cleese en Christopher Lee kropen in de huid van de opium rokende speurder. Op dit ogenblik oogst de BBC-serie "Sherlock" met Benedict Cumberbatch wereldwijd veel succes.