Stichter actiegroep tegen walvisjacht opgepakt

Paul Watson, de stichter van Sea Sheperd, is opgepakt in Duitsland op vraag van Costa Rica. Sea Sheperd is een actiegroep tegen walvisjacht, en Watson zou bedreigingen hebben geuit tegen de bemanning van een schip en hen hebben aangevallen met een waterkanon.

Sea Sheperd heeft als symbool een piratenvlag. Als ze actievoeren tegen de walvisvangst of de jacht op zeehonden gaan ze heftiger tekeer dan bijvoorbeeld Greenpeace. Actievoerders van Sea Sheperd hebben al schepen geramd en gesaboteerd.

De 62-jarige Canadees Paul Watson is een van de oprichters van Sea Sheperd. Hij noemt zichzelf de "kapitein" van de organisatie.

Costa Rica verwijt Watson dat hij de bemanning van een schip zou hebben bedreigd en hebben aangevallen met een waterkanon. Het land had een internationaal aanhoudingsbevel tegen Watson uitgevaardigd. Op de luchthaven van de Duitse stad Frankfurt werd Watson aangehouden. Costa Rica wil nu de uitlevering.