Syrisch geweld waait over naar Libanon

In de Noord-Libanese stad Tripoli is het voor de derde dag op rij tot gevechten gekomen tussen sympathisanten die het Syrische regime steunen en aanhangers van de oppositie in dat land.

Sinds zaterdag houden verschillende milities vuurgevechten in de straten van Tripoli. Het Libanese leger probeert om de beide partijen gescheiden te houden, maar dat lukt niet echt.

Concreet gaan de gevechten tussen alawitische sjiieten en soennitische moslims. In feite lijkt het dus een voortzetting van de gevechten in buurland Syrië.

Veel van de breuklijnen in Syrië zetten zich ook door in Libanon. Het Baath-regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunt op de kleine minderheid van alawi-sjiieten. De opstand in dat land is eerder soennitisch.

Nu is het in Tripoli altijd wel erg gespannen, maar analisten  vrezen al langer dat het geweld in Syrië zou overwaaien naar Libanon en dat lijkt nu het geval. In Libanon is er een wankel evenwicht tussen de verschillende religieuze groepen zoals christenen, soennieten, sjiieten en druzen. Het land heeft zelf enkele verwoestende burgeroorlogen achter de rug.