Veurne Plus gaat strijd aan met CD&V

CD&V is sinds jaar en dag aan de macht in Veurne. Burgemeester Jan Verfaillie nam in 1998 de fakkel over van Cyriel Marchand en stond die niet meer af. De VLD was meestal een trouwe coalitiepartner, maar die vriendschap liep vorig jaar op de klippen.
Burgemeester Jan Verfaillie nam in 1998 de fakkel over van Cyriel Marchand.

De partij van burgemeester Jan Verfaillie behaalde in 2006 met 11 zetels op 21 een absolute meerderheid. Toch nam Verfaillie er Open VLD (3 zetels) bij. De SP.A belandde als Veurne Plus met haar 6 zetels eens te meer op de oppositiebanken.

Er zijn nu ook 2 onafhankelijke raadsleden. Een van hen is Robert Van Praet, in een vroeger leven VLD-schepen. Toen zijn twee fractiegenoten dwars gingen liggen en zich - wegens bepaalde bedrijfsbelastingen - onthielden bij de stemming over de begroting, blies CD&V prompt de coalitie met Open VLD op. Robert Van Praet voorkwam dat hij samen met zijn kompanen in de oppositie belandde door als onafhankelijk schepen voort te doen.

Hij kondigde toen ook zijn definitief afscheid van de politiek aan, omdat hij besefte dat een terugkeer naar Open VLD onmogelijk was. Maar de wegen van de politiek zijn ondoorgrondelijk. Robert Van Praet staat straks samen met een andere liberaal - de ondernemer Marc Seru - op de CD&V-lijst.

Boosheid om containerpark

Na de problemen met de ongehoorzame Open VLD-fractie wachtte de burgemeester een tweede moeilijk moment, nadat de gemeenteraad een retributiereglement voor het nieuwe Diftar-containerpark goedgekeurd had. Enkele inwoners konden het onderwerp weer op de gemeenteraadsagenda krijgen toen ze 1.050 handtekeningen van ontevreden burgers via een petitie verzameld hadden.

Het omstreden reglement onderging uiteindelijk een kleine aanpassing, maar veel inwoners waren boos op de burgemeester omdat hij in de aanloop naar de verkiezingen van 2006 beloofd had dat er nooit voor het containerpark betaald zou moeten worden. Of er straks in het stemhokje van die boosheid nog iets is blijven hangen, zal moeten blijken.

Vier partijen in de arena

Zonder verrassingen treden op 14 oktober vier partijen in de arena. Zoals overal is het afwachten wat de N-VA - bij de vorige verkiezingen nog in kartel met CD&V - alleen kan.

Open VLD komt, verruimd met onafhankelijke kandidaten, als VIA (Veurne In Actie) naar buiten, onder leiding van dissident Siegfried Geryl.

Maar de twee kopmannen die het zullen moeten uitvechten, zijn zonder twijfel Jan Verfaillie en Peter Roose van Veurne Plus.

Veurne Plus voerde een stevige oppositie en herhaalde dat veel dossiers in de mappen bleven steken of veel te traag afgehandeld werden. Kan Peter Roose daarvan profiteren? Of gaan CD&V en Veurne Plus samen in zee? Roose ontkent alvast in alle toonaarden dat er hierover een voorakkoord getekend is.

Mark Maes

lees ook