Wilde staking verstoort treinverkeer Wallonië

Er is vanmorgen hinder geweest bij het treinverkeer door een spontane staking van de vakbond ASTB, het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders, vooral in Wallonië. Na enkele uren is het werk wel hervat. De aanleiding voor de staking is het treinongeluk in Godinne vorige vrijdag.

De treinbestuurders uit de depots van Welkenraedt, Bertrix, Aarlen, Jemelle, Gouvy en Libramont zijn vanmorgen niet uitgereden. Daardoor werden verschillende treinen geschrapt, een 80-tal in totaal.

De getroffen lijnen waren Aarlen-Brussel Zuid, Welkenraedt-Oostende, Gouvy-Brussel, Jemmele-Liers, Jemelle-Aarlen en Jemelle-Namen. 30 in totaal. Rond 8 uur zijn de treinbestuurders in 4 van de 6 depots wel weer aan het werk gegaan. Even later zijn ook de bestuurders uit de 2 andere depots weer uitgereden.

De meest afgeschafte treinen reden in Wallonië, met uitzondering van de lijn Welkenraedt-Oostende die ook in een deel van Vlaanderen rijdt. Dat is de enige lijn in Vlaanderen waarop 1 trein werd afgeschaft. Het treinverkeer heeft zich tegen de middag min of meer hersteld, maar Infrabel raadt reizigers toch nog aan om zich te informeren op www.railtime.be.

Ongeval in Godinne aanleiding voor staking

De staking was onaangekondigd maar de vakbond had zaterdag wel gewaarschuwd voor acties na het ongeluk met 2 goederentreinen in Godinne vrijdagmiddag. De hele wijk errond moest worden ontruimd omdat een van de treinen gevaarlijke stoffen aan boord had. Ook vannacht moesten de buurtbewoners elders slapen.

"Dat ongeval herinnert ons eraan dat de veiligheid op de sporen verre van optimaal is, zowel voor de gebruikers als voor de spoorwegbeambten. Een van de bestuurders dankt het leven aan een echt mirakel", zegt de vakbond.

Voor 22 mei heeft de vakbond ASTB een officiële stakingsaanzegging ingediend. De bond wil dan staken tegen de psychotechnische testen die treinbestuurders allemaal verplicht zullen moeten afleggen.

De traditionele vakbonden bij de NMBS doen niet mee aan de staking. Heel wat Waalse politici hebben afwijzend gereageerd op de staking.

NMBS veroordeelt staking

De NMBS veroordeelt de staking van de bond ASTB. "Met dit soort acties worden de statutaire sociale akkoorden met de voeten getreden", staat in een NMBS-reactie. "De NMBS zal de toepassing vragen van de reglementaire bepalingen voor de medewerkers die hun dienst in de steek lieten."

De NMBS vindt ook dat de aankondigde staking voor 22 mei tegen het principe van het sociaal overleg indruist. Dan wordt gestaakt tegen de psychotechnische testen voor treinbestuurders, een gevolg van een Europese richtlijn. "De invoering van deze bijkomende veiligheidsmaatregel gebeurt met respect voor de sociale dialoog. Daarom is al overleg gestart met de erkende vakbondsorganisaties ABVV en ACV."