"ACW best niet meer in de bankwereld"

Op de Rerum Novarum-viering in Genk heeft vicepremier Steven Vanackere (CD&V) de christelijke arbeidersbeweging ACW gewaarschuwd om geen nieuwe avonturen in de bankwereld meer aan te gaan. Hij verwees zo naar het Dexia-debacle van het ACW.

"Het huwelijk van de coöperatieve gedachte met de beursgenoteerde haute finance is ongelukkig gebleken", zei Vanackere in Genk.

Hij wil nu lessen trekken uit het debacle van Arco -de financiële arm van het ACW- als aandeelhouder van de groep Dexia. Het ACW heeft daar veel verlies geleden en drie van de vier onderdelen van Arco zijn nu in vereffening.

Het ACW was in Dexia verwikkeld geraakt toen de eigen bank Artesia (eerder BACOB) fuseerde met Dexia Groep. Sindsdien was Arco daar een van de grootste aandeelhouders van, nu zelfs de derde na het Franse staatsfonds CDC en de Gemeentelijke Holding.

Vanackere waarschuwde ook voor een "rechts Vlaanderen" na de staatshervorming die nu bezig is. Hij sprak over een "onvervangbare rol van het middenveld" en volgens hem hebben grote middenveldorganisaties zoals het ACW een belangrijke rol in een goedwerkende democratie.