"Tegen 2060 is 60% van buitenlandse origine"

1 op de 4 inwoners van België heeft minstens 1 ouder die geboren is in het buitenland. Dat staat in een migratierapport van denktank Itinera. Onderzoeker Laurent Hanseeuw pleit voor een breder beleid rond immigratie.

De afgelopen 10 jaar zijn er ongeveer 500.000 mensen naar ons land gekomen, goed voor zo'n 4,5% van de bevolking. "In totaal is zo'n 10% vreemdeling, 7,5% is Belg, maar van allochtone origine, 7,5% is allochtoon van de 2e of 3e generatie", zegt Hanseeuw. "Het betekent niet dat die 25% geen Belgen zijn, maar het is toch altijd interessant om aan te tonen dat het aandeel veel groter is dan 50 jaar geleden én dat het aandeel zeker nog zal groeien."

Volgens de officiële cijfers staat nu slechts 3% geregistreerd als vreemdeling. Maar omdat zo veel mensen uit de cijfers worden geschrapt, is dat een systematische onderschatting, vindt Itinera.

"Ons land is een echte migratienatie geworden", zegt Hanseeuw. "Tegen 2060 zal 60% van de bevolking van buitenlandse origine zijn. Alleen is het beleid daar niet op ingesteld."

Hanseeuw vindt dat het beleid zich nu nog te vaak concentreert op immigranten die hier pas zijn aangekomen. Een inburgeringsbeleid dat daardoor tekortschiet. "Als je die cijfers ziet, dan moet er een meer horizontaal beleid komen voor bijna alle Belgen, in plaats van de kleine doelgroep die nu wordt bereikt. Het is belangrijk om een brede consensus te vinden over hoe we kunnen samenleven in ons land."