Blikseminslagen richten her en der schade aan

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen is de bliksem ingeslagen en dat veroorzaakte schade aan huizen en spoorwegen. Volgens weerman Frank Deboosere geldt er een hele dag code geel. Dat wil zeggen dat lokale onweders mogelijk zijn.

In Merchtem is kort na 11 uur vanmorgen de bliksem ingeslagen op een boom in de Gasthuisstraat. Volgens waarnemend  burgemeester Paul Vanden Eynde is de schade groot. "De ravage is enorm. Een vuurbal sloeg in op een grote spar. Die is uiteengespat en de ruiten van 5 omringende woningen zijn gesprongen. Zelfs tot 200 meter rond de blikseminslag zijn er verschillende ruiten gebarsten."

Door een blikseminslag op de spoorlijn Aalst-Denderleeuw is het treinverkeer verstoord. De seinen werken er niet en er zijn vertragingen tot 15 minuten.

In Zonhoven veroorzaakte een blikseminslag een dakbrand. De brandweer van Hasselt was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar een aanpalende woning. Ook in Vorst-Laakdal brandde een huis helemaal uit na een blikseminslag.

De regenbuien en onweerszones trekken intussen over ons land richting Nederland. Vanavond en vannacht zal het aantal buien verminderen en komen er opklaringen.