Botten van maffialeider gevonden in basiliek

In de basiliek van Sant'Apollinare in Rome is de graftombe geopend waarin maffiabaas Enrico De Pedis begraven ligt. Dat gebeurde in het onderzoek naar de verdwijning van een 15-jarig meisje, nu zo'n 30 jaar geleden.

De 15-jarige Emanuela Orlandi verdween zo'n 30 jaar geleden toen ze terugkeerde van haar pianoles. Haar vader was op dat ogenblik een van de hofdienaren van de toenmalige paus Johannes Paulus II.

Er werden verschillende sporen onderzocht. Een van de meest waarschijnlijke was dat ze ontvoerd was door de Magliana, een maffiabende die erg actief was in de jaren 70 en 80. Die zouden de ontvoering hebben uitgevoerd in opdracht van een hooggeplaatste kardinaal. In ruil zou de leider van de bende, Enrico De Pedis, een graftombe hebben gekregen in de basiliek vlak bij de Piazza Navona. Toen hij doodgeschoten werd in 1990 zou hij daar begraven zijn tussen verschillende kardinalen en andere hooggeplaatste geestelijken.

Het parket had vorige maand het licht op groen gezet om de tombe te openen. Dat gebeurde na een anonieme tip dat de oplossing voor de verdwijning van Emanuela Orlandi in de graftombe te vinden zou zijn.

Het graf werd geopend in het bijzijn van een team van forensische onderzoekers, advocaten en de weduwe van De Pedis. In de tombe werd wel degelijk het lichaam van De Pedis aangetroffen. Dat zou "erg goed bewaard" zijn gebleven, de dna-testen namen alle twijfels weg.

Maar volgens sommige Italiaanse bronnen werd er echter ook een doos met botten aangetroffen die niet van De Pedis zijn. Het parket zou nu onderzoeken van wie die botten zijn.