Duitse motor trekt aan, Frankrijk sputtert

De Duitse economie trekt weer aan. In het eerste kwartaal bedroeg de groei 0,5% en dat is veel meer dan de specialisten hadden verwacht. In Frankrijk stagneerde de economie, Nederland, Italië en Roemenië zijn in recessie. Door de goeie Duitse cijfers vermijdt de eurozone wel een recessie.

Het Duitse statistische bureau Destatis kwam met goed nieuws. In het vorige kwartaal was de Duitse economie nog met 0,2% gekrompen, maar het land lijkt nu al over die dip heen. De specialisten hadden een kleine groei van 0,1% verwacht, maar de economie deed het veel beter en groeide 0,5%. Volgens Destatis vooral door de grotere export en de gestegen consumptie.

Slechter nieuws kwam er uit Frankrijk, waar de economische groei stagneerde. Het statistisch bureau Insee moest ook de groeicijfers van het vorige kwartaal bijstellen. Toen groeide de economie niet 0,2%, maar slechts 0,1%.

Slecht nieuws dus voor François Hollande, die net vandaag de eed aflegt als president. Hij had tijdens zijn campagne gehamerd op het belang van economische groei om uit de crisis te raken, eerder dan op besparingen.

Ook in Nederland was er slecht nieuws. Daar kromp de economie al voor het 3e kwartaal op rij. Deze keer was er een negatieve groei van 1,1%, terwijl dat in de vorige kwartalen nog -0,7% en -0,4% was. Bij onze noorderburen lagen vooral de investeringen een stuk lager. Er werden ook minder auto's en meubels verkocht. "Het enige lichtpuntje was de hogere consumptie van voeding en kledij", klinkt het.

Nederland zit in het gezelschap van Roemenië en Italië. In Roemenië daalde het bbp met 0,1% terwijl het in het kwartaal daarvoor ook al daalde met 0,2%. In Italië kromp het bbp zelfs 0,8%.

Globaal geen goed rapport, al vermijdt de eurozone wel een recessie, zegt Eurostat. Dankzij de goeie Duitse cijfers was er een stagnatie voor de hele eurozone. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er nog een krimp met 0,3%.