Ecologische voetafdruk Belg bij de grootste

De ecologische voetafdruk van een Belg is de op 5 na grootste van de hele wereld. Alleen Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS scoren slechter. Dat zegt WWF in het tweejaarlijkse Live Planet Report.

Het tweejaarlijkse rapport van WWF is vernietigend voor de mens. "De gezondheidstoestand van de aarde gaat steeds verder achteruit", klinkt het. Vooral de ecologische voetafdruk, de oppervlakte die de aarde nodig heeft om aan de menselijke behoeften te voldoen, ligt veel te hoog.

"De mens verbruikt jaarlijks 50% meer dan de aarde kan voortbrengen. Wereldwijd is dat nu 2,7 hectare per persoon, terwijl de aarde slechts een afdruk van 1,8 hectare aankan. België scoort met 7,1 hectare erg slecht. We leven alsof we een extra planeet ter beschikking hebben", zegt Damien Vincent van WWF-België. "Tenzij we drastisch van koers veranderen, zal onze voetafdruk nog stijgen en zullen in 2030 zelfs 2 extra planeten niet voldoende zijn."

Volgens het rapport van WWF is onze hoge voetafdruk voornamelijk te wijten aan het hoge energiegebruik. Wereldwijd speelt vooral de explosieve bevolkingsgroei de aarde parten. Dat én de steeds grotere consumptie in de rijke landen maakt dat de WWF vreest dat de ecologische voetafdruk in de toekomst alleen maar zal stijgen.

Rijke landen hebben een voetafdruk die gemiddeld 5 keer hoger ligt dan die van arme landen. De Palestijnse gebieden, Oost-Timor, Afghanistan, Haïti en Eritrea scoren het beste in de ranking.

"Thermometer duidelijk in het rood"

Het rapport brengt ook slecht nieuws over de biodiversiteit op onze planeet. Zo is het aantal diersoorten tussen 1970 en 2008 met een kwart gedaald, blijkt uit een telling van 9.014 populaties bij 2.688 diersoorten.

Vooral in de tropen is de situatie dramatisch met een terugval van 61%. In de gematigde gebieden zoals bij ons was er wel een toename, maar WWF waarschuwt. "Als we de toestand over meerdere eeuwen bekijken, zouden we wel een terugval zien."

"De Living Planet Index is de thermometer van onze planeet en die staat duidelijk in het rood. Als we deze diagnose negeren zullen er belangrijke consequenties zijn voor de mensheid. We kunnen een toekomst maken die voedsel, water en energie opbrengt voor 9 of 10 miljard mensen die de planeet in 2050 zal moeten onderhouden", zo klinkt het. "Maar het is daarbij geen optie om op de huidige manier verder te gaan."