Een op de vijf jongeren hoort constant een pieptoon

Achttien procent van alle jongeren heeft constant een pieptoon in zijn oren. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Antwerpen. De constante pieptoon, tinnitus genoemd, wordt veroorzaakt door te veel lawaai of te luide muziek.

80 procent van de jongeren heeft af en toe last van oorsuizingen, vlak na blootstelling aan veel lawaai. "Maar bij bijna twee op de tien gaat het zelfs om een permanente pieptoon, of tinnitus", zegt Paul Van de Heyning van het UZ Antwerpen.

Vooral na het uitgaan horen veel jongeren een pieptoon. Dokters raden dan ook aan om oordopjes te dragen op fuiven of plekken waar er luide muziek is. Volgens cijfers van Het Nieuws op VTM draagt maar 5% van de jongeren die.

Tinnitus kan niet genezen worden. Ze zullen moeten leren leven met de constante oorsuizingen.