EU valt piratenbasis in Somalië aan

Troepen van de Europese Unie hebben nabij de Somalische havenstad Haradhere een basis van piraten aangevallen en vernietigd. Het is de eerste keer dat de EU-troepen ook een aanval op het Somalische vasteland uitvoeren.

De troepen werden van op schepen voor de kust van Haradhere met helikopters overgevlogen naar een basis van piraten in de buurt. Dat gebeurde 's nachts en het ging om een verrassingsaanval.

Het doelwit was een belangrijk bevoorradingscentrum voor de piraten. Die geven toe dat vijf schepen, een wapenarsenaal en een brandstofopslagplaats in brand werden gestoken en totaal vernield zijn. De militairen zijn daarop veilig teruggekeerd naar de schepen. Volgens de EU zijn er geen slachtoffers gevallen.

Het is de eerste keer dat EU-troepen een aanval uitvoeren op het vasteland in Somalië. Tot nu toe beperkten ze zich tot het beschermen van koopvaardijschepen of het bevrijden daarvan indien die gekaapt werden.

Enkele maanden geleden heeft de EU echter het licht op groen gezet om ook op het land bases van piraten aan te vallen. Die aanvallen zijn oveigens goedgekeurd door de Somalische regering.