François Hollande neemt intrek in het Elysée

In Frankrijk neemt de 57-jarige socialist François Hollande vandaag officieel zijn ambt op als 7e president van de Vijfde Repubiek. De machtsoverdracht op het presidentieel paleis ging zoals de traditie het wil, gepaard met veel symboliek. Op vraag van de nieuwe president werd het echter een sobere en ingekorte plechtigheid. Later op de dag gaat de kersverse president nog naar Berlijn.
Hollande en zijn vrouw, de journaliste Valérie Trierweiler.

François Hollande kwam, zoals het protocol het voorschrijft, om klokslag 10 uur aan bij het presidentieel paleis. Eerder was hij  begeleid door een escorte van motards door de verkeersvrij gemaakte straten van de hoofdstad gereden.

Voor de poorten van het Elysée stond een enthousiaste menigte Hollande op te wachten. De toeschouwers scandeerden in koor "Merci, François!". Daarna reed de hybride dienstwagen van Hollande de binnenkoer van het Elysée op, waar ontslagnemend president Nicolas Sarkozy hem op het bordes stond op te wachten.

De twee staatslui trokken zich zo goed als onmiddellijk terug voor de eigenlijke machtsoverdracht. Sarkozy bracht zijn opvolger op de hoogte van de nucleaire code en andere geheime staatszaken.

Daarna volgde een hartelijk afscheid van oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni. Terwijl zij hand in hand de rode loper afliepen en in de wachtende auto stapten (foto links), werd Hollande binnen in het paleis gekroond tot grootmeester in de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding (foto links onder). Hij kreeg de gouden ketting overhandigd met daarin de namen van alle presidenten van de Vijfde Republiek.

Op aandringen van Hollande zelf verloopt de hele plechtigheid onder een sober gesternte. Van de 350 mensen die zijn inhuldiging bijwonen, zijn er slechts een 40-tal tal door hem zelf uitgenodigd.

Ook zijn 4 kinderen en die van zijn partner, de journaliste Valerie Trierweiler, zijn niet aanwezig. Hollande heeft tijdens zijn campagne meermaals laten verstaan dat hij "een normaal presidentschap" nastreeft, dus wars van het uiterlijk vertoon dat zijn voorganger kenmerkte.

"Boodschap van vertrouwen"

In zijn inhuldigingsrede benadrukte president Hollande zijn intentie om te streven naar verandering. Zo wil hij de justitie hervormen, maar ook een nieuwe weg inslaan binnen Europa.

"Ik wil de Fransen een boodschap van vertrouwen geven. We zijn een groot land dat altijd de uitdagingen heeft aangegaan", zei Hollande. Hij prees de kwaliteiten van onder meer de Franse wetenschappers, ondernemers, cultuur en bevolking. "De bevolking heeft nood aan rust en kalmte", zei Hollande. "En de president moet hen die geven en alle Fransen verenigen. Wat ook onze leeftijd of overtuiging is, waar we ook wonen, wij zijn Frankrijk!"

President Hollande benadrukte voorts dat hij ook de jeugd alle vertrouwen wil geven en hen wil begeleiden in hun opleiding en zoektocht naar werk. "Zij zijn vitaal voor de samenhang en het succes van ons land."

Na felicitaties van de genodigden, begaven Hollande en Trierweiler zich naar de tuin voor het militaire deel van de plechtigheid. Een militaire kapel speelde het Franse volkslied en er werden 21 kanonschoten afgevuurd.

Druk programma op 1e dag

Terwijl boven Parijs de hemelsluizen open gingen, zette president Hollande koers naar de Arc Triomphe, naar het graf van de onbekende soldaat. Hollande liet zich door het slechte weer niet afschrikken, hij bleef de hele tijd rechtopstaand door het dak van zijn wagen de menigte groeten.

Het resultaat was een drijfnatte president die bij het monument een krans neerlegde. Daarna stak hij het plein over om er een uitzinnige menigte te groeten.

Na die korte tussenstop ging het opnieuw per auto, maar dit keer met gesloten dak, naar het stadhuis van Parijs voor een ontmoeting met de burgemeester. Hollande  zal er lunchen met de vroegere socialistische premiers Pierre Mauroy, Laurent Fabius, Michel Rocard, Edith Cresson en Lionel Jospin.

Hollande maakt later vandaag ook de naam bekend van zijn stafchef en de nieuwe Franse premier. Waarnemers tippen voor dat laatste op Jean-Marc Ayrault (foto, rechts), socialistisch fractieleider en een vertrouweling van Hollande. Ayrault staat bekend als germanofiel en heeft goede contacten in Berlijn. Maar ook de burgemeester van Rijsel en voorzitster van de socialistische partij Martine Aubry wordt tot de kanshebbers gerekend.

Als afsluiter van een al drukke dag, gaat het daarna nog richting Berlijn voor een eerste officiële ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel. De twee leiders zullen er de Griekse crisis en het Europese begrotingsbeleid bespreken. Merkel, die tijdens de Franse presidentscampagne openlijk steun verleende aan Sarkozy, zal haar nieuwe gesprekspartner daarna uitnodigen voor een officieel diner.

Hollande zal er al onmiddellijk een eerste buitenlandse toespraak geven en daar wordt gespannen naar uitgekeken, niet in het minst door de financiële wereld. Vandaag raakte bekend dat de economische groei in Frankrijk stagneerde in het eerste kwartaal van dit jaar, wat de vrees voor een recessie doet toenemen.

François Hollande won op 6 mei de Franse presidentsverkiezingen. Hij versloeg zijn rivaal en zittend president Nicolas Sarkozy met 51,6 procent van de stemmen.