Gevoelsbarometer regio Gent-Eeklo positief

“96% van de inwoners van de 27 gemeenten in de regio Gent-Eeklo woont eerder graag tot heel graag in zijn gemeente.” Dat blijkt uit de resultaten van een tevredenheidsmeting die het ACW van half september 2011 tot eind februari 2012 hield.

De koepel van christelijke werknemersorganisaties trok gedurende vijf maanden de straat op om jong en oud op vergaderingen, tijdens recepties, tijdens markten… de kans te geven via een iPad-enquête zijn mening te ventileren over zijn gemeente of stad. Zelf noemde het ACW zijn actie “een gevoelsbarometer die minder dan één jaar voor de verkiezingen moest peilen naar het algemeen klimaat in de gemeenten”. De resultaten van de enquête zijn nu terug te vinden op de website van het ACW (www.acw.be).

Gemiddeld bekeken is de inwoner van de regio Gent-Eeklo tevreden over de dienstverlening in zijn gemeente. Enkel de inwoners van Gavere en Zelzate zijn minder tevreden. Hun ontevredenheid wordt echter gecompenseerd door de grote tevredenheid in De Pinte, Nazareth en Zulte. Daar verzamelde de enquête tevredenheidspercentages van boven de 90%.

Ook over het gemeentebeleid en de burgemeester in hun gemeente zijn de meeste inwoners in Gent-Eeklo tevreden. Vooral de inwoners van De Pinte, Nazareth en Zulte zijn gelukkig met het beleid. Uitzondering zijn opnieuw Gavere en Zelzate, maar ook Wachtebeke en Zomergem scoren wat minder.

“Warme” thema’s

Uit de bevraging blijkt dat de inwoners van Gent-Eeklo ook over heel wat concrete maatschappelijke thema’s in hun gemeente tevreden zijn. Zo voelen de meeste inwoners zich veilig tot heel veilig in hun eigen buurt. Enkel in Zelzate is het onveiligheidsgevoel groter. Opvallend is wel dat heel wat inwoners bepaalde buurten in Gent en Eeklo vermijden, omdat ze zich daar wel onveilig voelen.

Ook vindt 67% van de ondervraagden het aanbod aan openbaar vervoer in zijn gemeente groot genoeg. Vooral Gent en aangrenzende gemeente De Pinte, en de as Evergem-Waarschoot halen hier opvallend sterke resultaten. In gemeenten aan de rand van het arrondissement zoals Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins en Wachtebeke zijn de resultaten wel wat minder positief. Minder dan 40% is daar tevreden over het aanbod.

Ten slotte toont de enquête ook aan dat de gemeenten in Gent-Eeklo volgens de inwoners voldoende aandacht hebben voor senioren. Het ontspanningsaanbod voor senioren wordt overal als voldoende beschouwd.

“Koude” thema’s

Ondanks de relatief grote tevredenheid in de meeste gemeenten kaarten de inwoners toch ook enkele problemen aan in hun gemeenten. Zo is er volgens hen op het vlak van kinderopvang nog veel ruimte voor verbetering. Gemiddeld 31% van de bevraagden vindt dat er te weinig opvangmogelijkheden zijn. In Aalter en Deinze is dit zelfs de helft.

Verder vindt ook 41% van de inwoners dat wonen onbetaalbaar wordt. Vooral in Gent en randgemeenten als Destelbergen en Merelbeke wordt betaalbaar wonen als een probleem ervaren.

Ten slotte maken heel wat inwoners zich zorgen over het fenomeen sluikstorten. 40% vindt dat er in hun buurt te veel aan sluikstorten wordt gedaan.

Deze 27 gemeenten werden bevraagd

Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Kaprijke, Knesselare, Lochristi, Lovendegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Waarschoot, Wachtebeke, Zelzate, Zomergem en Zulte

lees ook