Iedereen vreest "onvoorspelbare" N-VA in Mol

Burgmeester Paul Rotthier (CD&V) blijft bescheiden: "Wij hebben ons werk gedaan." Coalitiepartner Open VLD heeft "natuurlijk" de ambitie om met Hans Schoofs voor de sjerp te gaan. Kathleen Deckx wil met de SP.A ook opnieuw aan het roer staan. Maar de angst voor de N-VA heerst bij iedere partij.
Burgemeester Paul Rotthier

Het kanton Turnhout, waartoe Mol behoort, telt heel wat N-VA-stemmers. Dat bewezen de  federale verkiezingen in 2010, toen de N-VA met 35% van de stemmen ging lopen en zo de grootste partij werd. De N-VA in Mol met huisdokter en lijsttrekker André Verbeke lijkt de kaarten in handen te hebben.

Coalitie gematigd en ambitieus

De tactiek van burgemeester Paul Rotthier is "bescheiden blijven". CD&V heeft naar eigen zeggen goed werk geleverd. "We kunnen veel programmapunten van ons lijstje afvinken", meent Rotthier. Wat niet wegneemt dat de partij geen ambitie meer heeft. Integendeel, CD&V sprak unaniem haar vertrouwen uit in Rotthier als lijsttrekker.

De burgemeester zelf benadrukt vooral de sterkte van zijn "team". "Het is een ploegspel, zoals voetbal. Ik mag dan wel spits zijn, zonder een goede verdediging en middenveld ben ik niets."

Bij coalitiepartner Open VLD klinkt de toon minder gematigd. "Natuurlijk heb ik de ambitie om burgemeester van Mol te worden", zegt Hans Schoofs. "Het zou ongezond zijn om als grote partij geen doel te hebben bij gemeenteraadsverkiezingen."

Hoe zelfzeker Schoofs de liberale lijst ook mag trekken, een toekomst in de Molse meerderheid staat op de helling. Zeker nu de N-VA ook een lijst indient en Open VLD "maar" vier zetels oogstte in 2006.

Vlaams Belang beperkt verlies

Wie ook met argusogen de eerste stappen van de N-VA in Mol gadeslaat, is Leo Paessens van Vlaams Belang. Met vier gemeenteraadsleden, Hilde Claessens werd onafhankelijke, was de partij een niet te onderschatten oppositiepartij. Veiligheid, het thema van Vlaams Belang, gaat de Mollenaar wel degelijk aan.

"De criminaliteit in Mol blijft maar stijgen", zegt Paessens. "Er zijn heel wat gevechten tijdens het nachtleven in het weekend. Dat leidt tot een onveiligheidsgevoel. En dat is wat wij moeten proberen stuiten."

Vijf zetels behouden wordt ook voor de partij van Paessens een moeilijke opgave. "Wij hebben vast publiek, dus een mogelijk verlies zullen we kunnen beperken."

MeMo van twee naar drie?

MeMo (Meer Mol) is de kleinste partij. De vrees voor de N-VA is ook het gespreksonderwerp bij kopman Koen Van Gompel. "Ze kunnen dan wel geen grote kanonnen in stelling brengen, maar dat compenseren ze met dank aan de nationale hype."

Van Gompel laat zich niet van de wijs brengen en hoopt van twee naar drie zetels te groeien.

Bij de SP.A krijgt Vlaams parlementslid Kathleen Deckx het vertrouwen. Met een trouwe achterban lijkt de SP.A zich het minst zorgen te moeten maken over de N-VA. Volgens Deckx zijn er zelfs al studies gedaan die aantonen dat het verlies van stemmen aan de N-VA beperkt zal blijven. "Maar uiteraard zijn ze een onvoorspelbare factor."

Deckx maakt zich wel sterk dat ze met haar lijst "een nieuwe wind door Mol wil doen waaien".

De vrees zit er dus goed in. Het is niet langer koffiedik kijken, voor veel partijen is het nu al alle hens aan dek. De N-VA is het gespreksonderwerp en boezemt hier en daar angst in.

N-VA-huisarts voor verkeersveilig Mol met parking

Bij "angstgegner" N-VA Mol wordt er nuchter gereageerd. André Verbeke zet zijn eerste politieke stappen als lijsttrekker. Verbeke is al 18 jaar huisarts en weet ook "dankzij zijn patiënten" wat er leeft in Mol.

Mobiliteit en bijhorende verkeersveiligheid zijn, naast extra parking, de belangrijke thema's voor N-VA. Dat zijn programmapunten die ook te horen zijn bij de andere oppositiepartijen. "Een teken dat verandering nodig is", zegt Verbeke. "Elke maand komen er trouwens nieuwe en dynamische mensen bij die zich aansluiten bij de partij."

De N-VA is dus toch niet zo "onvoorspelbaar". De programmapunten zijn stilaan duidelijk en het politieke landschap in Mol dreigt grondig doorheen geschud te worden.

Maarten Verdoodt

lees ook