In juni moeten de Grieken opnieuw naar de stembus

De gesprekken over een regering in Griekenland zijn afgesprongen. Het bureau van de Griekse president Karolos Papoulias meldde dat er nieuwe verkiezingen komen, waarschijnlijk op 17 juni. Wat de gevolgen voor de Grieken en voor de eurozone zullen zijn, is nog onduidelijk.

Na drie mislukte formatiepogingen door telkens een andere partijvoorzitter, was het de beurt aan president Karolos Papoulias (foto) om een initiatief te nemen dat nieuwe verkiezingen en een mogelijke exit uit de eurozone moest voorkomen.

Hij zat vanmiddag samen met zowat alle partijen, behalve de neonazipartij Gouden Dageraad. Die gesprekken zijn nu afgelopen omdat er geen akkoord is gevonden. Dat betekent dat er nieuwe verkiezingen komen, waarschijnlijk op 17 juni.

Papoulias probeerde de partijvoorzitters te overtuigen om een technocratenregering te vormen. Zo'n technocratenregering moest Griekenland in de eurozone houden en het besparingsplan doorvoeren dat Europa opgelegd heeft.

De markten reageren alvast negatief op het nieuws. Meteen na de bekendmaking dook de Bel-20 1,5% omlaag. Ook de euro staat ondertussen in het rood, onder de kaap van 1,28 dollar. Het is de eerste keer in vier maanden dat de euro zo laag staat.

Grieken halen geld af van de banken

Gisteren zouden de Grieken voor meer dan 700 miljoen euro van hun bankrekeningen hebben gehaald. Dat zegt de gouverneur van de centrale bank Georghe Provopoulos.

Hij waarschuwt dat het banksysteem in zijn land zo al erg zwak is en dat het afhalen van geld de situatie van de Griekse banken nog kan bemoeilijken. Provopoulos vreest dat de situatie snel kan escaleren in een paniekgolf en een "run on the banks".

De Grieken zouden massaal hun geld afhalen van de banken nu dat nog in euro genoteerd staat. Sinds 2009, toen de schuldencrisis uitbrak, zouden de Grieken al voor minstens 16 miljard euro hebben overgebracht naar banken in het buitenland. Het zou dan vooral gaan om banken in Groot-Brittannië en Zwitserland.