Jean-Luc Dehaene: “Dexia was mission impossible”

In Brussel heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene zijn memoires voorgesteld. Het lijvige boek van bijna 1.000 bladzijden geeft een overzicht van de politieke geschiedenis van de voorbije 50 jaar. Over Dexia schrijft Dehaene dat het een “mission impossible” was.

In een klein hoofdstuk gaat de ex-premier in op zijn voorzitterschap in de raad van bestuur van Dexia. Dehaene beschrijft hoe bij het aannemen van de opdracht het kwaad al geschied was bij Dexia. "Ik heb de opdracht aanvaard op een moment dat de regering in nood zat”, zegt Dehaene. “Maar had ik het dossier op voorhand kunnen inkijken, dan zou ik het waarschijnlijk niet gedaan hebben.”

De erfenis van het verleden woog te zwaar, zo schrijft Dehaene in zijn memoires. De eurocrisis en de ineenstorting van de overheidsobligaties hebben Dexia de das omgedaan.

In hetzelfde hoofdstuk haalt Dehaene ook heel kort uit naar Didier Reynders. Die had volgens de oud-politicus meer oog voor de bijdrages die Dexia voor de begroting kon betalen, dan voor de aangegane risico’s.

“Partijen zijn kiesverenigingen”

Over de huidige politiek zegt Dehaene dat partijen steeds meer kiesverenigingen zijn geworden. “Wanneer men alles gaat afstemmen op het behalen van voorkeursstemmen, krijgt men politici die zich moeten laten opmerken”, zegt Dehaene. “En dat wordt nog eens versterkt door de sociale media. In die politiek zou ik niet kunnen functioneren.”

Volgens Dehaene is er een nieuwe tijd aangebroken voor de politiek. “We leven in een andere tijd. De nieuwe generatie van digital natives zullen nu het antwoord moeten bieden. Het vergt een andere manier van werken en ook de parlementaire procedures moeten daaraan aangepast worden.”

Dehaene was van 1992 tot 1999 premier van ons land.