Kan CD&V grootste aantal zetels behouden?

De voorbije jaren kleurde Overpelt oranje en rood. De kans is reëel dat ook de komende lokale verkiezingen de Overpeltenaar trouw blijft aan CD&V, hoewel de partij in 2006 toch al een aardige schop kreeg van Open-Lijst.

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 greep CD&V in Overpelt de kans om de ietwat vreemde situatie recht te zetten. Karel Pinxten droeg jarenlang de burgemeesterssjerp, maar zijn overstap van CD&V naar Open VLD tijdens zijn ambtsperiode creëerde een vreemde situatie.

Burgemeester verdedigt sjerp

Bij de vorige verkiezingen besloot de traditionele partij CD&V een fris en jong gezicht naar voren te schuiven in de strijd voor de burgemeesterssjerp. Jaak Fransen (foto) kreeg met 1.571 stemmen de meeste voorkeurstemmen van alle Overpeltenaren die kandidaat waren. Burgemeester Jaak Fransen blijft zijn burgemeesterssjerp ook deze verkiezingen verdedigen.

‘We hopen dat we van de kiezer het mandaat krijgen om het werk dat deze legislatuur gestart is, af te maken", reageert de burgemeester. ‘We hebben veel projecten en initiatieven in gang gezet en die willen we graag netjes afronden."

CD&V verliest met Marleen Kuppens wel een stemmenkanon. Kuppens kreeg in 2006 1.569 stemmen. Ze is schepen van Welzijn, maar besluit na deze legislatuur afscheid te nemen van de politiek.

SP.A en Groen! in kartel

CD&V vormt vandaag nog een coalitie met de SP.A. Samen tellen ze een nipte meerderheid van 12 van de 23 zetels. De SP.A heeft besloten om met Groen in kartel naar de verkiezingen te trekken. "Samen bundelen wij de krachten rond een sociaal, ecologisch, positief, duurzaam en innovatieproject", zegt Patrick Van Baelen (SP.A). De schepen van onder andere Verkeer zal de SP.A-Groen lijst trekken. Ze willen over de partij- en ideologische grenzen heen werken aan een warm project voor Overpelt.

Open-Lijst pakt uit met nieuw gezicht

Oppositiepartij Open-Lijst pakt uit met een nieuw gezicht dat de lijst trekt. Johan Kosten wordt naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester. De zestigjarige architect is ervan overtuigd dat zijn ervaring en kennis van zaken kunnen helpen in de uitbouw van Overpelt als een financieel gezonde gemeente met een goed ruimtelijk beleid en voldoende openheid.

Bij Vlaams Belang zal huidig fractieleider Linda Vissers, goed voor 1.093 stemmen in 2006, opnieuw de lijst trekken.

Ook in Overpelt blijft het afwachten wat de N-VA zal doen. Daar wordt de lijst getrokken door bedrijfsleider Corrie Gielen.

Kizzy van Horne

lees ook