Mag NMBS de wilde stakers beboeten?

De NMBS wil de wilde stakers die gisteren het treinverkeer in Wallonië hebben platgelegd beboeten. Dat schrijft De Morgen. Maar volgens professor Arbeidsrecht Roger Blanpain van de KU Leuven ligt zoiets niet eenvoudig.

"De aanstokers van de staking kunnen zich verwachten aan een boete. Die wordt meteen van hun salaris afgehouden", spreekt woordvoerder Bart Crols harde taal in De Morgen. Volgens hem was de spontane staking bij de treinbestuurders gisteren, als reactie op het ongeluk met 2 goederentreinen in Godinne, onaanvaardbaar.

"Deze actie gebeurde niet spontaan, maar met voorbedachten rade. Hoe verklaar je anders dat ze in 6 depots tegelijk het werk neerleggen. Bovendien hebben ze geen stakingsaanzegging ingediend en hebben ze zo de statutaire sociale akkoorden met de voeten getreden."

"De stakers worden beschouwd als werknemers die hun dienst in de steek hebben gelaten. Ze worden dus niet bezoldigd, maar krijgen ook een zware berisping. Bovendien kunnen recidivisten en aanstokers zich verwachten aan een boete."

Maar of dat wel mogelijk is, is maar zeer de vraag. Volgens professor Arbeidsrecht Roger Blanpain van de KU Leuven (kleine foto) is de wetgeving daarrond erg strikt.

"In de privésector zijn zo'n boetes mogelijk als daar in de ondernemingsraad is over onderhandeld tussen directie en vakbonden. De boete kan dan maximaal oplopen tot een vijfde van het dagloon per dag", zegt hij in "Peeters & Pichal" op Radio 1.

"Sinds 2002 is die wet uitgebreid naar de NMBS. Maar ik denk niet dat daar al een regeling is uitgewerkt tijdens een ondernemingsraad. Als dat nog niet is gebeurd, kunnen er ook geen boetes worden opgelegd. Men kan het loon wel inhouden, maar boetes geven kan niet."

Blanpain ziet wel nog andere tuchtmaatregelen. "In elke organisatie is er een tuchtrechterlijke regeling. Daarin zitten dan vermaningen, berispingen en eventueel ontslag. Staken bij het spoor is een belangrijke aangelegenheid. De bediening van de gebruiker en ook de veiligheid komen in het gedrang. Een vermaning moet zeker kunnen. Een ontslag is gebonden aan de regels van het statuut en dat is niet eenvoudig."