Man steekt zichzelf in brand voor proces Breivik

Een man heeft zichzelf in brand gestoken voor het gerechtshof waar Anders Behring Breivik wordt berecht, dat meldt de politie van Noorwegen. Wie hij is en waarom hij zichzelf in brand stak, is nog onduidelijk. Er zou geen link zijn met het proces Breivik.

Aan de ingang van het gerechtshof zou de man licht ontvlambare vloeistof over zichzelf hebben gegoten en zich daarna in brand hebben gestoken.

Volgens de eerste berichten kon de politie het vuur snel blussen en werd de man overgebracht naar een ziekenhuis in Oslo. Hij heeft brandwonden aan zijn maag- en borststreek.

Wie de man is en waarom hij zichzelf in brand stak, is nog onduidelijk. De Noorse krant VG postte beelden van de brandende man op haar website. Daarop is te zien hoe de muts en de jas van de man in brand staan en hoe hij naar de ingang van het gerechtshof loopt.

Op het eerste zicht zou de man geen banden hebben met het proces tegen Breivik. Toen hij zichzelf in brand stak, riep hij naar de politie: "schiet mij neer, dit doet pijn".

Vlak voor hij zichzelf in brand stak, gaf hij een enveloppe af bij een advocatenkantoor. Daarin zouden "verwarde notities" staan. De secretaresse van de advocaat die de enveloppe in ontvangst nam verklaarde aan een persbureau dat de man dacht dat er een complot tegen hem was gesmeed.