Moody's verlaagt rating 26 Italiaanse banken

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van 26 Italiaanse banken verlaagd. Het gaat onder meer om UniCredit en Intesa Sanpaolo, samen goed voor een derde van de Italiaanse bankaandelen. Aanleiding zijn de aanhoudende economische problemen in Italië, tegenvallende winsten en de moeilijke toegang tot financiering op de markten.

Moody's maakt zich zorgen over de nog steeds inkrimpende economie en de pogingen van de regering onder leiding van premier Mario Monti om de openbare sector te hervormen. Het gaat onder meer om pensioenhervormingen, belastingverhogingen, stijging van de brandstofprijzen en de liberalisering van sommige beroepen. Dat alles maakt de Italiaanse banken bijzonder gevoelig, aldus Moody's.

Voor de grote banken gaat het om een verlaging met 1 niveau. Verschillende kleinere banken echter zien hun rating met 3 of 4 niveaus dalen. Alle 26 banken hebben ook een negatieve waarschuwing gekregen, wat betekent dat hun kredietwaardigheid nog verder kan dalen. Door de verlaging staan de Italiaanse banken nu bij de laagst gerangschikte van de eurozone.

Hoe lager de kredietrating, hoe moeilijker het voor banken wordt om vers kapitaal aan te trekken en goedkoop geld te lenen.