Na 20 jaar weer een otter gespot in ons land

In een natuurdomein in Willebroek hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen beelden kunnen schieten van een otter. Het is al 20 jaar geleden dat er nog beelden konden gemaakt worden van het kleine roofdier.

Voor de onderzoekers zijn de beelden een "doorbraak in het natuurherstel en de vele maatregelen naar biodiversiteit in Vlaanderen".

“Tot het einde van de jaren tachtig werd de Europese otter met zekerheid af en toe gezien in Vlaanderen, maar nadien niet meer”, zegt onderzoeker Kristijn Swinnen. Omdat de otter weinig sporen nalaat, is het nog niet zeker of het dier op doortocht was of nog in het domein verblijft.

De beelden dateren van april en werden gedraaid voor het doctoraatsonderzoek over een bever. Het dier heeft zich sindsdien niet meer laten zien.