O'Cool vraagt bescherming tegen schuldeisers

Supermarktketen O'Cool zit in zware financiële moeilijkheden en heeft bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. De directie van het bedrijf wil voorlopig geen verdere uitleg geven.

De vakbonden kregen vorige week tijdens een ondernemingsraad te horen dat de directie naar de rechtbank van koophandel zou stappen om de bescherming aan te vragen, zegt vakbondsman Philip Joosten van de LBC.

Ook het loon van april zou in 2 keer betaald zijn. "Eerst kreeg het personeel een voorschot. Gisteren heeft de directie dan de rest van het loon van het winkelpersoneel betaald."

O'Cool nam 7 jaar geleden concurrent Covee over. Eind vorig jaar besliste de directie al om zich meer te concentreren op de diepvriesproducten, de corebusiness van het bedrijf. Dranken en droge voeding verdwenen toen uit het assortiment.

Volgens marketingspecialist Gino Van Ossel was dat geen slimme keuze. "De grootste speler op de diepvriesmarkt is op dit ogenblik Colruyt. Dat O'Cool alles omgooit en plots op de prijs ging spelen, was paniekvoetbal", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Van Ossel heeft de keten 2 mogelijkheden. Ofwel moet het aantal winkels worden teruggebracht zodat alleen de meest rendabele overblijven. Ofwel moet er gezocht worden naar een overnemer.

O'Cool heeft zo'n 100 winkels in ons land. Er werken zo'n 440 mensen.