Oppositie in Azerbeidzjan in hongerstaking

In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan waar over elf dagen het Eurovisiesongfestival plaatsvindt, zijn twaalf opgesloten oppositieleden een hongerstaking begonnen om hun vrijlating af te dwingen.

De oppositie in Azerbeidzjan wil de internationale belangstelling voor het Songfestival aangrijpen om te protesteren tegen de dictatuur. Maandag werd een twintigtal mensen opgepakt tijdens een spontane protestactie tegen de willekeur van de autoriteiten en de politie.

De activisten die vandaag in hongerstaking zijn gegaan, zijn door de mensenrechtenorganisatie Amnesty International erkend als politieke gevangenen.

Mensenrechtenactivisten organiseren het project "Sing for democracy". Een van de deelnemers is Volker Beck van de Duitse Groenen. Hij noemt de mensenrechtensituatie in de voormalige Sovjetrepubliek "uiterst kritiek".

"Het regime van president Ilham Alijev mag van het Eurovisiesongfestival geen grootse propagandashow maken. We hebben geen andere keuze dan deze dictator ten minste verbaal tegen de schenen te trappen".