Oudste muurschilderingen ter wereld ontdekt

Een internationaal team van antropologen heeft in het zuidwesten van Frankrijk de oudste muurtekeningen ter wereld ontdekt. De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De onderzoekers vonden al in 2007 in de grot van Abri Castanet in Dordogne een massieve blok van kalksteen waarop verschillende tekeningen te zien waren. In het blad Proceedings of the National Academy of Sciences beweren de onderzoekers dat de grottekeningen zo'n 37.000 jaar oud moeten zijn.

Volgens Randall White, professor antropologie aan de universiteit van New York en auteur van het artikel, waren de tekeningen waarschijnlijk bedoeld om een woonplaats van jagers op te fleuren.

In de kalksteen zijn onder meer tekeningen van paarden te zien, maar volgens professor White staan ook de vrouwelijke voortplantingsorganen erop afgebeeld.

De afbeeldingen zijn volgens de onderzoekers minder gesofisticeerd dan de schilderingen die in 1994 aangetroffen werden in de Grotte Chauvet Pont d'Arc in Frankrijk. De wandschilderingen van Abri Castanet worden nu beschouwd als de oudste die ooit gevonden zijn.