Schrijver Carlos Fuentes is overleden

In Mexico-Stad is schrijver Carlos Fuentes overleden. Hij was 83 jaar. In zowat al zijn romans was zijn vaderland Mexico het ware hoofdpersonage. Zijn bekendste boek was "De dood van Artemio Cruz" uit 1962.

Carlos Fuentes behoorde tot de generatie van Gabriel Garcia Marquez en Mario Vargas Llosa, die in de tweede helft van de 20e eeuw de aandacht vestigden op de Latijns-Amerikaanse literatuur.

Fuentes, jurist van opleiding, begon zijn carrière als diplomaat, maar werd later journalist en auteur. Hij woonde afwisselend in Mexico-Stad, Londen en Parijs.

In zijn romans portretteerde Fuentes Mexico als een land dat er nooit in geslaagd is zijn revolutionaire idealen waar te maken. Zijn bekendste en meest geprezen boek is "De dood van Artemio Cruz" uit 1962. In totaal schreef hij een twintigtal romans, waaronder ook "De jaren met Laura Diaz" en "Terra nostra" en een lange reeks commentaren over de hedendaagse Mexicaanse samenleving.

Carlos Fuentes werd vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur, maar kreeg die nooit. In 1987 werd hij wel bekroond met de Cervantesprijs, de meest prestigieuze literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld.