Vergoeding voor buurtbewoners van treinbotsing

Spoorwegnetbeheerder Infrabel geeft 500 euro schadevergoeding aan mensen die in de buurt wonen waar vorige week twee goederentreinen op elkaar botsten. De spoorlijn tussen Namen en Dinant is ook tijdelijk dicht voor alle treinverkeer.

Vorige week vrijdag botsten twee goederentreinen op elkaar ter hoogte van Godinne, dat ligt in de provincie Namen. In een van de treinen zat een gevaarlijke chemische vloeistof, waardoor heel de buurt geëvacueerd moest worden.

Iedereen die geëvacueerd werd zal van Infrabel een schadevergoeding van 500 euro krijgen. De spoorwegnetbeheerder benadrukt dat het om een compensatie gaat van het ongemak, niet om een schuldbekentenis.

De spoorweg tussen Namen en Dinant is ondertussen gesloten voor alle treinverkeer. Infrabel wil een grondige controle en analyse uitvoeren van alle technische spoorinstallaties op deze lijn.

Voor de treinreizigers worden vervangbussen ingelegd, toch kun je best een extra reistijd van 20 minuten incalculeren.

Boete voor wie huis niet verliet

De inwoners van Godinne die de voorbije dagen hun huis niet verlieten, krijgen een boete. Die wordt bepaald door de burgerlijke rechtbank van Dinant. Dat heeft eerste schepen van Yvoir, Bernard Le Hardy De Baulieu, dinsdagavond gezegd. Sinds vrijdag heeft de politie al aan een tiental mensen een proces-verbaal gegeven die hun huis niet wilden verlaten.