Vlaams Belang verscheurt Open VLD Boechout

Albert Mariën was ooit voor Open VLD burgemeester en wil dat opnieuw worden. Hij probeert alle oppositieleden op één lijst samen te brengen. Ook Vlaams Belang. De lokale partijvoorzitter reageert: "Ik neem publiekelijk afstand. Samenwerken met Vlaams Belang kan niet."

Mariën wil opnieuw de burgermeesterssjerp omgorden in Boechout. Hij vraagt gemeenteraadsleden van de oppositie om zich kandidaat te stellen op zijn nieuwe lijst Gemeentebelangen, die door hem getrokken wordt.

Dat lukt in grote mate: een deel van de N-VA, een ander gemeenteraadslid van Open VLD, een LDD’er en een lokale lijst. Vlaams Belang springt ook op de kar.

De nationale leiding van Vlaams Belang droomt er al lang van om eindelijk ergens een schepenambt binnen te halen, maar wordt steeds afgeblokt door het cordon sanitaire. Een akkoord tussen de democratische partijen om niet samen te werken met  de partij. Ook ondertekend door Open VLD.

De twee gemeenteraadsleden van Vlaams Belang blijven lid van de partij. “Ik ben niet van plan om mijn lidkaart te verscheuren”, zegt Wally Liekens. “Waarom zou ik?”, vraagt Paul Tallon zich af.

De zet van Mariën leidt tot hommeles binnen Open VLD. De plaatselijke partijvoorzitter Stephen Vanrooy: “Ik voelde eind vorig jaar al nattigheid. Daarom heb ik de lidkaart van onze ex-burgemeester en één van onze gemeenteraadsleden ingehouden.” Mariën: “Ik ben wel lid van Open VLD. Ik kan bewijzen dat ik mijn lidgeld betaald heb."

Vanrooy: “De statuten van Open VLD zijn duidelijk: geen samenwerking met mensen die de Universele Verklaring over de Rechten van de Mens niet naleven." Mariën: “Wat een flauwekul. Onze lijst is geen kartel. Het is gewoon een verzameling van kandidaten. Die kandidaten nemen onder eigen naam deel en dus niet namens hun partij.”

Vanrooy: “Ik hoopte samen te blijven werken, maar nu neem ik publiekelijk afstand van onze ex-burgemeester. Hij zet zichzelf buiten de partij. Volgens onze statuten is het verboden om bij een andere partij op de lijst te staan. Wie dat wel doet, is dus geen lid meer van Open VLD.”

Mariën: “De partij doet wat ze wil. Ik beschouw mezelf als lid. We zullen zien bij de verkiezingen. Vanrooy heeft dankzij mij bij de vorige verkiezingen veel stemmen gekregen. Maar sindsdien ligt de partijwerking volledig plat en zal hij weinig stemmen halen”.

Vanrooy: “Ik wil hier niet veel energie in steken. Maar als het nodig is, starten we de procedure om Mariën en ons ander gemeenteraadslid uit de partij te zetten. Open VLD gaat hier onder eigen vlag naar de kiezer, want we mogen fier zijn op onze liberale ideeën”.

Alexander De Croo, nationaal partijvoorzitter, wil nog geen politieke uitspraken doen over de samenwerking van een ex-burgemeester van Open VLD met het Vlaams Belang. "We volgen eerst de gebruikelijke interne procedures," laat de woordvoerder weten.

lees ook