“CD&V heeft ingrediënten voor centrumsteden”

Met de precampagne “iedereen inbegrepen” schuift CD&V haar visie op de centrumsteden naar voren. In maar liefst 11 van de 13 centrumsteden maakt de partij deel uit van het bestuur. In bijna de helft van de centrumsteden (6) leveren de christendemocraten de burgemeester.

De slogan “iedereen inbegrepen” vat volgens CD&V goed samen hoe zij de centrumsteden (willen) besturen. “Wij staan voor een stad met een nabij bestuur op mensenmaat, gedragen door mensen, waar rechten en verantwoordelijkheden hand in hand gaan”, zegt nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke.

“CD&V heeft de ingrediënten voor de centrumsteden. Dat hebben we al bewezen in het verleden, waardoor we vandaag in 11 van de 13 centrumsteden (Antwerpen, Brugge, Leuven, Aalst, Kortrijk, Hasselt, Sint-Niklaas, Oostende, Genk, Roeselare en Turnhout) besturen”, aldus Beke. In 6 steden (Brugge, Aalst, Kortrijk, Genk, Roeselare en Turnhout) levert CD&V ook de burgemeester.

Buitenbeentje

Enkel in Gent en Mechelen maakt CD&V geen deel uit van het stadsbestuur maar voert ze oppositie. In Mechelen is dat het gevolg van de coalitie tussen Open VLD en de SP.A. “Maar ook vanuit de oppositie hebben we met CD&V constructief meegewerkt aan enkele grote projecten zoals het nieuwe ziekenhuis”, zegt lijsttrekker van CD&V Mechelen Walter Schroons.

“Met de slogan ‘iedereen inbegrepen’ willen we in Mechelen aangeven dat we met CD&V elke Mechelaar even belangrijk vinden ongeacht hun leeftijd, ras of geslacht. Daarbij willen we niet alleen bezig zijn met prestigeprojecten maar ook de wijken buiten het centrum de nodige aandacht geven.”

Gentenaar Veli Yüksel pakt uit met een plan voor zijn stad. Zijn plan bevat drie concrete punten: aandacht voor jonge gezinnen door woningen betaalbaar te maken en zo de stadsvlucht tegen te gaan, aandacht voor alle wijken en deelgemeenten, en dus niet enkel voor het stadscentrum en ten slotte het rechten/plichten-verhaal voor de migranten: iedereen is welkom in Gent, maar Yüksel wil dat de nieuwkomers zich integreren door onder meer de taal te leren en werk te zoeken.

lees ook