"Uitkering voor werklozen laten zakken, is onwaardig"

"De uitkeringen voor werklozen laten zakken tot onder de armoedegrens, is een overheid onwaardig." Dat zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien in "De ochtend".

Groen komt naar aanleiding van Rerum Novarum met een ambitieus plan om de kinderarmoede tegen te gaan. Nu wordt daar volgens de partij van Van Besien te weinig aan gewerkt.

"Wij willen dat de OCMW's bijkomende steun bieden voor de kinderen. Daarnaast vragen we ook dat de OCMW's rechten automatisch toekennen. Er is veel verborgen armoede: mensen weten niet dat ze recht hebben op steun of ze durven er niet om vragen", zegt Van Besien in "De ochtend".

"Ik hoor geen enkele politicus zeggen dat ze niets willen doen tegen kinderarmoede. Maar geen enkele partij maakt er echt een prioriteit van." Van Besien vindt het sociale beleid van CD&V te laks.

"Daarom kan het ook niet dat de federale regering de uitkering voor werklozen laat dalen tot onder de armoedegrens. Wij zijn voor een activeringsbeleid, maar niet door de uitkeringen te laten zakken. Studies hebben aangetoond dat zoiets niet werkt: als je mensen te hard aanpakt, hebben ze geen energie en tijd meer om een baan te zoeken."

Alleen wie manifest werk weigert, kan voor Groen zijn of haar uitkering verliezen. "Maar in alle andere gevallen is het een overheid onwaardig om de uitkering te laag te laten zakken."