Bereikten de beurzen een Griekse bodem?

De Europese en de Aziatische beurzen tekenden vanmorgen verliezen op. Dat was vooral te wijten aan de politieke impasse in Griekenland en de mogelijke exit van dat land uit de eurozone. Bij het slot viel de situatie evenwel nog mee.

De Bel-20 is vanochtend gezakt tot op het laagste peil dit jaar. De index zakte tot onder 2.082 punten, de stand op 9 januari, het laagste peil van dit jaar. Uiteindelijk keerde de opluchting terug en sloot de beurs met een luttele winst van +0,03%. Ook Parijs boekte een lichte winst en Frankfurt en Londen een klein verlies van rond het half procent.

Ook de koers van de euro is verder gedaald en is nu nog 1,272 dollar waard. De euro staat zo op het laagste peil sinds midden januari. Steeds meer analisten spreken over een mogelijke uittrede van Griekenland uit de eurozone, maar de voorbije week waren de koersen al fors gedaald. 

Ook voor Spanjaarden ziet het er niet goed uit

Niet alleen Griekenland is een zorgenkind in Europa, ook Spanje krijgt vandaag klappen. De spread van de tienjarige rente (de rentekloof ten opzichte van Duitsland) heeft een record bereikt en heeft de 500 basispunten overschreden.

De vrees bestaat dat de Griekse impasse de Spaanse markt zal besmetten. De tienjarige rente van Spanje stond vanmorgen op 6,498% tegenover 6,322% gisteravond. Ook de rente van Italië is fors toegenomen: van 5,850 tot 5,976%. De rente van Duitsland staat dan weer historisch laag: op 1,443%.

De hoge rentes wijzen op ongerustheid bij investeerders en beleggers over de financiële situatie van een land. Een hoge rente wijst op een groot risico dat het land zijn leningen niet meer kan terugbetalen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy (foto links) reageert met een oproep aan de Europese Unie voor een "duidelijke en krachtige" boodschap ter bescherming van de euro. De situatie van Spanje is "zeer gecompliceerd" door de hoge kosten om te lenen, zegt Rajoy. Hij blijft erbij dat zijn regering de juiste maatregelen neemt.

Daarnaast is het bericht dat ratingagentschap Moody's de ratings van 21 Spaanse banken binnen de week "significant" zal verlagen. Dat schrijft de Spaanse zakenkrant Expansion. Gisteren gingen de ratings van enkele Italiaanse banken al naar beneden. Half februari zei Moody's al dat het overwoog om de ratings van 114 Europese banken op korte termijn te verlagen door de crisis in de eurozone en de ratingverlaging van verschillende Europese staten.

De nieuwe verlaging kan de situatie van de Spaanse banken nog bemoeilijken. Zij hebben het nu al moeilijk om geld te vinden op de markt tegen een redelijke rente. Ze leenden in april nog een recordbedrag bij de Europese Centrale Bank omdat de andere Europese banken hen het geld niet wilden lenen.