Bij Electrabel verdwijnen meer dan 130 banen

Electrabel schrapt meer dan 130 banen. Het bedrijf sluit de centrale in Ruien in Oost-Vlaanderen. Daardoor verliezen 105 werknemers hun baan. Daarnaast doekt de energieproducent ook een eenheid in de centrale Les Awirs bij Luik op. Daar verliezen 27 mensen hun job.

In een mededeling laat het bedrijf weten dat de centrale in Ruien “ondanks aanzienlijke investeringen en de uitstekende exploitatie door de werknemers” niet meer economisch leefbaar was.

Ook de centrale in Les Awirs is volgens het bedrijf verouderd en dient voornamelijk als reservecapaciteit. Die reserves worden steeds meer overgenomen door recentere centrales.

Het bedrijf verwijst bij het schrappen van de banen ook naar een aantal overheidsmaatregelen. "Het is vandaag niet langer rendabel om op de site in Ruien elektriciteit te produceren onder meer door een reeks overheidsbeslissingen", zegt Sarah Debruyne van Electrabel.

"Het gaat dan om de injectietarieven die werden doorgevoerd, maar ook de invoering van een federale kolentaks en de halvering van de groenestroomcertificaten."

Voor de vakbonden komt het banenverlies als een complete verrassing. “Dit komt als een regelrechte verrassing op ons af”, zegt Chris Vanmol van het ACV. “Ik kan niet ontkennen dat de keuze voor hernieuwbare energie inhoudt dat een aantal klassieke eenheden stilgelegd wordt. Maar of dat een verstandige keuze is voor de toekomst, weet ik niet."

Electrabel zegt alle mogelijke inspanningen te zullen leveren om de werknemers een nieuwe plaats te geven binnen het bedrijf. Maandag zitten vakbonden en directie samen aan tafel.