Britten willen beledigd worden

Enkele Britse parlementsleden, christenen, ongelovigen en homorechtenactivisten hebben samen een campagne opgestart: "Feel free to insult me". Daarmee willen ze protesteren tegen een wet die openbare beledigingen verbiedt.

De wet bestaat al sinds 1986 en werd in het leven geroepen na een mijnstaking. Sindsdien is het in het Verenigd Koninkrijk officieel verboden om mensen "openbaar te beledigen".

Maar wat is een belediging? Een student werd gearresteerd omdat hij aan een politieagent had gevraagd: "Excuseer, je beseft toch dat je op een homoseksueel paard zit?". Een grapje met grote gevolgen. Zo moest ook een betoger laatst de cel in omdat hij een bord vasthield waarop stond dat scientology een gevaarlijke sekte is.

Een uitgebreide actiegroep wil beledigingen nu weer legaal maken. "Er is een groeiende lijst van voorbeelden waarin de wet heeft geleid tot onhandig optreden van politie en justitie", aldus het conservatieve parlementslid David Davis. "De vrijheid van meningsuiting omvat ook het recht om te bekritiseren, belachelijk te maken en te beledigen."

Homorechtenactivisten, mensen die normaal niet zo'n hoge pet op hebben van conservatieven, sluiten zich bij die oproep aan. "We hebben onze meningsverschillen opzijgezet om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen", vertelt homorechtenactivist Peter Tatchell in The Times.

lees ook