Cannes rolt voor de 65e keer de rode loper uit

Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de 65e editie van het Filmfestival van Cannes een gesmaakte editie te maken. Heel wat Hollywoodsterren en "stars" uit de Franse filmwereld zullen de komende dagen paraderen op de rode loper, eigenzinnige filmmakers als Thomas Vinterberg en Ken Loach hebben een film in competitie en de Belgische filmliefhebbers kunnen de komende dagen duimen voor Matthias Schoenaerts, die een van de hoofdrollen speelt in "De rouille et d'os" van Jacques Audiard.

De organisatoren van het Filmfestival van Cannes hebben een affiche vol bekende namen samengesteld voor de 65e editie van het belangrijkste filmevent in Frankrijk. Op zondag 27 mei mag juryvoorzitter Nanni Moretti de opvolger van "The tree of life" bekendmaken. Vorig jaar won Terence Mallick met zijn epische film de Gouden Palm in Cannes.

Tweeëntwintig films zijn in de running voor de prestigieuze onderscheiding. Achttien regisseurs waren eerder al te gast in Cannes en Ken Loach is de meest vertrouwde naam in de officiële selectie. De Britse filmmaker is voor de elfde keer genomineerd voor de Gouden Palm. Hij kan met zijn nieuwste film, "The angels' share", voor de tweede keer in zijn carrière een Gouden Palm winnen.

Ken Loach is niet de enige cineast die voor de tweede keer kan juichen. Ook de controversiële Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke, die in 2009 won met "Das weisse Band", maakt kans op de hoofdprijs met "Amour". De Iraanse cineast Abbas Kiarostami is met "Like someone in love" in de running voor de Gouden Palm na zijn triomf in 1997 voor "The taste of cherry" en ook de Roemeense cineast Cristian Mungiu is van de partij met "Au-delà des collines". In 2007 was hij de laureaat met het aangrijpende drama "4 months, 3 weeks and 2 days".

Drie Franse producties hebben het tot de hoofdtabel op het Filmfestival van Cannes geschopt. "De rouille et d'os" van Jacques Audiard, "Holy motors" van Leos Carax en "Vous n'avez encore rien vu" van de bijna 90-jarige Alain Resnais. Meer dan een halve eeuw geleden zorgde Resnais al voor opschudding in Cannes met zijn films "Nuit et brouillard" (1956) en "Hiroshima mon amour" (1959). Beide films werden na druk van respectievelijk de Duitse en Amerikaanse delegaties op het filmfestival uit competitie genomen.

Matthias Schoenaerts (foto) is de Belgische hoop in de officiële competitie. Onze landgenoot die het voorbij jaar hoge ogen gooide met "Rundskop", vertolkt naast de Franse ster Marion Cotillard de hoofdrol in "De rouille et d'os". De film vertelt het verhaal van de opmerkelijke relatie tussen een straatvechter en een orkatrainer die een dramatisch ongeluk heeft meegemaakt.

Jong en oud Hollywoodtalent op de rode loper

Liefhebbers van het magnum opus van Jack Kerouac kijken op de Croisette uit naar de vertoning van "On the road" van de Braziliaanse cineast Walter Salles. Hij strikte een sterrencast met onder anderen Kristen Stewart, Kirsten Dunst en Viggo Mortensen voor de verfilming van de belangrijkste roman van de beatgeneratie.

"Twilight"-actrice Kristen Stewart zal haar vriend Robert Pattinson niet moeten missen in Cannes. Haar tegenspeler in de vampierenfilms speelt de hoofdrol in "Cosmopolis", de nieuwste van David Cronenberg. Andere bekende namen zijn Matthew McConaughey, Zac Efron en Nicole Kidman, die het mooie weer maken in "The paperboy" van Lee Daniels en Bruce Willis en Bill Murray, die in de openingsfilm "Moonrise kingdom" van Wes Anderson opdraven.

De regisseur van het maffiadrama "Gomorrah" stelt in competitie zijn nieuwste film "Reality" voor en de Egyptische cineast Yousry Nasrallah focust in "Après la bataille" op de omwentelingen in zijn land. De Aziatische film is vertegenwoordigd met twee films, "In another country" van Hong Sangsoo en "L'ivresse de l'argent" van Im Sang-soo. De Deense cineast Thomas Vinterberg is geselecteerd met "Jagten". Vinterberg zorgde in de jaren 90 voor furore met zijn Dogmafilm "Festen". Opmerkelijk is dat er geen enkele vrouwelijke regisseur is geselecteerd. Dat zorgde de voorbije dagen voor heel wat polemiek in de Franse pers.

Op zondag 27 mei maakt juryvoorzitter Nanni Moretti de erelijst van het 65e Filmfestival van Cannes bekend. De jury bestaat uit acht mensen uit de filmwereld: Nanni Moretti, Ewan McGregor, Emmanuelle Devos, Diane Kruger, Hiam Abbass, Alexander Payne, Raoul Peck en Andrea Arnold. De vreemde eend in de bijt is de Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier, die op zijn 60e voor het eerst in de jury van het filmfestival zit.

België goed vertgegenwoordigd in Cannes

Verschillende Belgische filmmakers hebben een uitnodiging op zak voor de 65e editie van het Filmfestival van Cannes. Acteur Matthias Schoenaerts is de Vlaamse hoop in Cannes. Hij kan er onder anderen Jean-Pierre Dardenne, Joachim Lafosse en de makers van "Panique au village" tegen het lijf lopen.

Jean-Pierre Dardenne won samen met zijn broer Luc de Gouden Palm met "Rosetta" en "L'enfant". Dit jaar is hij de juryvoorzitter van de nevencategorie Cinéfondation. Er zijn ook twee Belgische kortfilms, "Cockaigne" van Emilie Verhamme en "Matteus" van Leni Huyghe, geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en de debuutfilm van David Lambert, "Hors les murs", is opgenomen in de sectie Semaine de la Critique.

Joachim Lafosse is met "A perdre la raison" genomineerd in de nevensectie Un Certain Régard en Stéphane Aubier en Vincent Patar dingen mee naar de prijzen in de sectie Quinzaine des Réalisateurs met hun nieuwste animatiefilm "Ernest et Célestin". Aubier en Patar zijn bekend van "Panique au village".

Deredactie.be volgt de 65e editie van het Filmfestival van Cannes op de voet. Onze filmrecensent Ruben Nollet verzorgt een dagelijkse blog van op de Croisette en tot en met zondag 27 mei houden we u op de hoogte van de belangrijkste nieuwsfeiten uit Cannes.

Tweeëntwintig films maken kans op de Gouden Palm

•Moonrise kingdom - Wes Anderson (VS)
•De rouille et d'os - Jacques Audiard (Fra)
•Holy motors - Leos Carax (Fra)
•Cosmopolis - David Cronenberg (Can)
•The paperboy - Lee Daniels (VS)
•Killing them softly - Andrew Dominik (NZl)
•Reality - Matteo Garrone (Ita)
•Amour - Michael Haneke (Oos)
•Lawless - John Hillcoat (Aus)
•In another country - Hong Sangsoo (ZKo)
•The taste of money - Im Sang-soo (ZKo)
•Like someone in love - Abba Kiarostami (Irn)
•The angels' share - Ken Loach (GBr)
•Im nebel - Sergei Loznitsa (Oek)
•Au-delà des collines - Christian Mungiu (Roe)
•Baad el Mawkeaa - Yousry Nasrallah (Egy)
•Mud - Jeff Nichols (VS)
•Vous n'avez encore rien vu - Alain Resnais (Fra)
•Post tenebras lux - Carlos Reygadas (Mex)
•On the road - Walter Salles (Bra)
•Paradies: Liebe - Ulrich Seidel (Oos)
•Jagten - Thomas Vinterberg (Den)