Details van Nederlandse besparingen zijn rond

In Nederland hebben de onderhandelende politieke partijen vannacht een definitief akkoord afgesloten over de details van het begrotingsakkoord dat ze eind april overeengekomen zijn.

Vorige maand kwam de Nederlandse minderheidsregering-Rutte, bestaande uit VVD en CDA, ten val nadat de PVV van Geert Wilders zijn gedoogsteun vanuit de oppositie had opgezegd. De drie partijen hadden bijna twee maanden onderhandeld over extra besparingen nodig om het door Europa vereiste begrotingstekort van 3 procent te halen.

Na de val van de regering zochten de VVD en de CDA steun bij de oppositiepartijen ChristenUnie, Groen Links en D66 en werd er vrij snel overeenstemming bereikt over een besparingsplan. De details van dat plan zijn nu vannacht definitief afgesproken. "We zijn eruit", klonk het bij monde van minister van Financiën Jan Kees de Jager (kleine foto) na afloop van het overleg vannacht.

Volgens De Jager ligt er voor 12 miljard euro aan besparingen op de tafel die maken dat Nederland volgend jaar voldoet aan de Europese begrotingsregels. De concrete details van de besparingen zijn nog niet vrijgegeven, maar elke partij kan er volgens De Jager wel iets van zichzelf in terugvinden: "het akkoord bevat voor elk wat wils".

Het akkoord wordt vandaag nog naar het Centraal Planbureau in Nederland gestuurd, dat moet onderzoeken wat de gevolgen van de besparingen voor iedereen zullen zijn. De resultaten daarvan worden midden juni verwacht. De komende dagen worden de maatregelen op papier uitgewerkt. "Maar de politieke lijnen zijn gezet", aldus De Jager.