Einde van het socialistische tijdperk in Gingelom?

Al 18 jaar gaat het de SP.A in Gingelom voor de wind. Maar kan de partij ook na 14 oktober een succesvervolg breien aan de jaren van volstrekte meerderheid? De oppositiepartijen willen daar graag een stokje voor steken. En, wat met de nieuwe lijst van de N-VA?

Goesting! Met die nieuwe naam zal de SP.A naar de Gingelomse kiezer trekken. De nieuwe partijnaam moet de kiezer duidelijk maken dat de partij voor verandering staat. “We hebben 10 nieuwe kandidaten op de lijst”, zegt burgemeester Charly Moyaerts. “Een aantal kandidaten heeft al 3 termijnen ervaring, het is tijd voor aflossing.” De belangrijkste thema’s voor Goesting zijn veiligheid, wonen en gezondheid.

Goesting heeft grootse ambities. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde de partij 12 zetels. “Met Goesting willen we gaan voor 13 zetels”, zegt Moyaerts.

Volledige lijst voor Open VLD

Of Goesting de absolute meerderheid kan behouden, lijkt voor de Gingelomse oppositiepartijen twijfelachtig. "Wij trekken ditmaal met een volledige lijst naar de kiezer”, zegt Open VLD-lijsttrekker Kristof Schiepers. “Dat is een unicum voor de oppositiepartijen in Gingelom. Wij willen dus een volwaardig alternatief bieden aan de kiezer. Het is echt wel tijd voor verandering, en ik heb het gevoel dat de inwoners van Gingelom daar wel oren naar hebben.”

Volgens CD&V bestaat de kans dat de absolute meerderheid deze keer wel doorbroken wordt. “We hebben onze partij de laatste 6 jaar sterk kunnen profileren. En we hebben de komende maanden nog heel wat op het programma staan”, zegt voorzitter Paul Michels. Belangrijk voor de partij is de financiële toestand van de gemeente, het verenigingsleven opkrikken en het investeren in veilige fiets -en voetpaden.

In 2006 behaalde de CD&V 4 zetels. “Het is onze ambitie om daar over te gaan”, zegt Michels. “Maar we hebben natuurlijk geen glazen bol. Er spelen veel factoren. Zo is er bijvoorbeeld de rol die de N-VA deze verkiezingen gaat spelen.”

“Er heerst animo door onze komst”

Want de N-VA trekt op 14 oktober voor het eerst met een lijst naar de kiezer. “Het is voor ons nog allemaal nieuw”, zegt lijsttrekker Edwin Weckx. “We hebben de indruk dat er door onze komst wat meer animo is bij de verschillende partijen. Misschien kan de naamsverandering van de SP.A daar ook aan gelinkt worden?”

“We krijgen veel mailtjes van geïnteresseerde inwoners. Maar we voelen ook aan dat de drempelvrees om ons effectief aan te spreken of naar evenementen van onze partij te komen, toch nog wel groot is. Het wordt afwachten wat ons dat gaat opleveren bij de verkiezingen.”

lees ook