Ellen DeGeneres krijgt humorprijs in de VS

Ellen DeGeneres (54) krijgt dit jaar de Mark Twain Prize for American Humor. "Waarom heb ik deze prijs niet vroeger gekregen?", was de reactie van de lesbische presentatrice/actrice. De prijs wordt op 22 oktober uitgereikt.

DeGeneres deed 15 jaar geleden haar coming out in Time Magazine en in haar sitcom "Ellen". De populaire show had 46 miljoen kijkers, maar begon daarna kijkers te verliezen en werd uiteindelijk afgevoerd. De actrice vroeg zich daarna af of de serie misschien "te gay" geweest was.

"Ellen" effende wel het pad voor andere sitcoms waarin ook holebi-personages opdoken, zoals "Will and Grace", "Glee" en "Modern family".

Volgens Cappy McGarr van het Kennedy Center heeft DeGeneres een speciale observatiehumor in de stijl van schrijver Mark Twain (1835-1910). "Ze is niet gewoon een comédienne. Ze creëert mirakels. Ze kreeg de president aan het dansen, liet de first lady push-ups doen en bracht de Republikein Tom Delay aan het lachen." McGarr ontkent dat de toekenning van de prijs een politiek statement is. "Ze laat op een briljante manier haar licht schijnen op de maatschappij en dat is wat ook Mark Twain deed."

De onderscheiding gaat naar personen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Amerikaanse humor. Eerdere winnaars waren Bill Cosby, Tina Fey en Billy Cristal.