Energiefactuur niet gedaald na doven snelwegverlichting

Sinds de lichten op de snelweg vorig jaar gedoofd werden, is de energiefactuur van de Vlaamse overheid niet gedaald. Er werd wel degelijk minder energie verbruikt, maar de kostprijs van elektriciteit is zodanig gestegen dat er toch geen geld bespaard werd.

Sinds juni vorig jaar gaan 's nachts de lichten op Vlaamse autosnelwegen uit, behalve op ringwegen en op- en afritten. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft nu de balans opgemaakt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer ging ervan uit dat het doven van de verlichting zou resulteren in een besparing tot 2 miljoen euro. Het elektriciteitsverbruik daalde in 2011 ook effectief met 10 procent.

Dat de energiekosten in 2011 toch stegen van 12,4 tot 12,7 miljoen euro is volgens minister Crevits het gevolg "van de gevoelige stijging van de elektriciteitsprijzen in 2011". In 2009 bedroeg de energiefactuur nog 13,6 miljoen euro.