Filip en Filip tegen de rest in Lokeren

De twee Filippen, zoals de burgemeester en eerste schepen van Lokeren in de volksmond bekend zijn, staan als lijsttrekkers tegenover elkaar, maar het zijn veeleer mede- dan tegenstanders. Filip Anthuenis (Open VLD) en Filip Liebaut (CD&V) willen hun coalitieakkoord heel graag met zes jaar verlengen. Voor Anthuenis zou het zijn derde ambtstermijn als burgemeester worden.

Niet alleen bij Open VLD en CD&V zijn de bekende gezichten terug te vinden, ook bij de oppositiepartijen is er weinig nieuws onder de zon.

Bij Vlaams Belang blijft Werner Marginet de nummer één. Het kartel SSP.A-Groen kiest net zoals zes jaar geleden voor Björn Rzoska en Jeanine Bellens als lijsttrekkersduo.

Nieuw is dat de N-VA nu alleen naar de kiezer trekt, met An De Moor als kandidaat-burgemeester.

In Lokeren vormen 33 gemeenteraadsleden het stadsbestuur. Open VLD is met 14 raadsleden de grootse fractie en zit samen met de 8 raadsleden van CD&V stevig in het zadel. De Vlaams Belangfractie telt 1 vertegenwoordiger van Vlot en 5 echte Vlaamse Belangers, van wie een kleurlinge die al snel overstapte naar LDD om daarna de politiek te verlaten. Drie SP.A'ers vormen met 2 groenen de progressieve fractie.

De meest geduchte tegenstander

Björn Rzoska, die het kartel Groen met SP.A aanvoert, wordt door vriend en vijand geprezen om zijn dossierkennis in combinatie met een groot debattalent. Hij heeft visie en weet te overtuigen. Daarmee is hij de belangrijkste uitdager van de twee Filippen.

Breekt de N-VA in?

De N-VA heeft momenteel geen gemeenteraadslid in Lokeren maar de kans is bijzonder groot dat daar na de gemeenteraadsverkiezingen verandering in komt.

Wellicht zal Vlaams Belang daar het meest onder lijden. De grote uitdaging voor zowel het progressieve kartel als voor de N-VA is zoveel stemmen af te snoepen van Open VLD en van CD&V, zodat die geen meerderheid meer kunnen vormen. Dat zou betekenen dat de huidige coalitie met 22 raadsleden terugvalt op minder dan 17.

De N-VA of het kartel SP.A-Groen zou dan kunnen inbreken in de coalitie. In dat geval liggen de kaarten van de N-VA beter, omdat Filip Anthuenis de voorkeur geeft aan een rechtse koers.

De adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking heeft als aanloop naar de verkiezingen aan de partijen vier vragen gesteld. De eerste vraag is het verhogen van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, met tien procent per jaar. Alle partijen antwoordden ja.

De tweede vraag is meer ambtelijke ondersteuning, momenteel besteedt een ambtenaar vijf procent van haar werktijd aan ontwikkelingssamenwerking. De adviesraad wil dat optrekken naar 25 procent en krijgt hiervoor steun van alle partijen, Groen wil zelfs een halftijdse ambtenaar aanstellen.

Ook de vraag om meer fairtrade producten aan te kopen krijgt ruime steun. CD&V stelt wel dat de kwaliteit in orde moet zijn. Ook meer aandacht voor duurzaamheid is een punt dat alle partijen delen.

Vlaams Belang reageerde niet op de vragen van de adviesraad.

Dirk Van Reusel

lees ook