Gaslek in Noordzee na 20 dagen gedicht

Het Franse oliebedrijf Total is er na 20 dagen in geslaagd om een gaslek in de Noordzee te dichten. Tijdens de succesvolle operatie "Top Kill" werd zware modder gespoten in de opening waaruit het gas ontsnapte. In totaal heeft het lek 300 tot 400 miljoen euro gekost aan Total.

Op 25 maart werd een groot gaslek vastgesteld onder het booreiland Elgin. Van op een diepte van 5.000 meter ontsnapte een grote hoeveelheid erg ontvlambaar en giftig gas.

Onmiddellijk werd het boorplatform ontruimd met helikopters en werd de stroom afgesloten om een explosie te vermijden. Er werd een zogenaamde exclusiezone opgelegd van twee zeemijlen. Dat wil zeggen dat alle vliegtuigen en schepen uit de buurt moesten blijven. Shell moest twee naburige olieplatformen ontruimen.

Elgin ligt 150 kilometer buiten de kust van de Britse havenstad Aberdeen, ongeveer halfweg tussen Schotland en Noorwegen.

Wat de gevolgen voor het milieu zijn, is  onduidelijk. Greenpeace liet weten dat het vreest dat het lek milieuschade heeft veroorzaakt, ook de Schotse milieudiensten hielden de situatie nauwlettend in het oog.