Heeft Dehaene inkomsten verzwegen?

Oud-premier en Europees parlementslid Jean-Luc Dehaene (CD&V) ligt onder vuur omdat hij de aandelen die hij had bij AB InBev niet zou hebben aangegeven. Als voormalig bestuurder van AB InBev zou hij een bonus gekregen hebben van 3 miljoen euro.

Europarlementsleden moeten volgens een nieuwe gedragscode een inkomstenverklaring invullen, en die aanpassen als dat nodig is. Toen Dehaene opstapte als voorzitter van AB InBev zou hij een bonus ontvangen hebben van 3 miljoen euro. Daarover heeft hij niets aan Europa verteld.

Volgens het weekblad Le Vif/L'Express, de Franstalige tegenhanger van Knack, hebben vier organisaties die ijveren voor een transparante politiek EU-parlementsvoorzitter Martin Schultz een brief gestuurd over de kwestie. Dehaene zou volgens hen bij zijn vertrek bij AB InBev voor 3 miljoen euro aandelenopties hebben gekregen, die hij vanaf eind april mocht verkopen.

In een reactie aan persagentschap Belga zegt Jean-Luc Dehaene dat zijn verklaring strookt met de vereisten van de nieuwe gedragscode van het Europees Parlement. Hij heeft Schulz daar ook een mail over gestuurd en wil hem indien nodig bijkomende informatie verstrekken. "Indien uit het overleg zou blijken dat een aanpassing of aanvulling van de verklaring gewenst wordt, zal deze worden doorgevoerd", aldus Dehaene.

Als parlementsvoorzitter Schulz beslist dat Dehaene de gedragscode toch moedwillig niet nageleefd heeft, kan hij een sanctie krijgen. Dat kan gaan van een berisping tot zelfs zijn ontslag.