Holebi's en reggaefans geven artiesten signaal met charter

De Belgische holebi- en transgenderorganisaties en de organisatoren van reggae-concerten hebben samen het "No hate reggae charter" ondertekend. Homofobe artiesten mogen opnieuw optreden in ons land, zolang ze geen nieuwe homohaat prediken. Dat meldt De Standaard.

Vorige maand was er commotie ontstaan rond een gepland concert van de Jamaicaanse reggae-artiest Sizzla (foto). Hij werd eerst uit enkele zalen geweerd en uiteindelijk werd zijn concert in België definitief afgelast. Reden daarvoor waren enkele homofobe songteksten, die hij volgens de organisatoren van het concert echter wel al een tijd uit zijn repertoire geschrapt zou hebben.

De holebi's en de reggaegemeenschap hebben nu een gezamenlijk standpunt ingenomen in de kwestie. De artiesten krijgen "amnestie" voor homofobe uitspraken of nummers die dateren van voor 16 mei 2012. Verkondigen ze tijdens hun optreden nog homofobe boodschappen, dan wordt het concert meteen stopgezet en zijn ze niet langer welkom op de podia van ons land. "Dat wordt voortaan als clausule in hun contracten opgenomen", zegt Eric Smout van Democrazy op Zizo online.

Het charter is ondertekend door onder anderen Casa Rosa (Gent), het Regenbooghuis (Brussel), Muziekclub Democrazy (Gent), Muziekclub VK (Molenbeek), de AB (Brussel), Couleur Café (Brussel), Trix (Antwerpen) en Het Depot (Leuven). Het uiteindelijke doel is homofobe reggaeteksten wereldwijd bannen.