Hollande zet veteranen op sleutelposten

In Frankrijk is de linkse regering van premier Jean-Marc Ayrault samengesteld. Opvallend is de terugkeer van een aantal veteranen van de PS op sleutelposten. Een van hen is ex-premier Laurent Fabius.

Dat er wat "oude krokodillen" opduiken, is niet zo verwonderlijk, want sinds 2002 zaten de socialisten in Frankrijk in de oppositie. De meest opvallende comeback is er evenwel voor de 65-jarige Laurent Fabius (foto bovenaan), tussen 1984 en 1986 premier onder president François Mitterrand. Fabius krijgt nu de belangrijke post Buitenlandse Zaken.

Nog een oude bekende is Pierre Moscovici, de campagneleider van Francois Hollande. Moscovici is slechts 54, maar was al minister van Europese Zaken (1998-2002) in de linkse regering-Jospin onder de rechtse president Jacques Chirac. Moscovici krijgt nu de erg belangrijke portefeuille van Financiën en zal een rol spelen in de eurocrisis.

Michel Sapin, een nauwe medewerker van president Hollande, wordt minister van Werk en de linkse Arnaud Montebourg, bij de "primaries binnen de PS" nog rivaal van Hollande, wordt belast met de "herindustrialisering van Frankrijk". Manuel Valls, die behoort tot de rechtervleugel van de PS en getipt werd als premier, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Defensie is voor de Bretoen Jean-Yves Le Drian.

Opvallend is ook dat er evenweel mannen als vrouwen in de regering zitten. Premier Jean-Marc Ayrault, nog een vertrouweling van president Hollande, is gisteren benoemd tot premier.

Noppes voor Martine Aubry

Even opvallend is wie er níet in de regering zit en dat is Martine Aubry, dochter van ex-EU-Commissievoorzitter Jacques Delors, en een van de kopstukken van de PS.

Aubry was vorig jaar bij de "verkiezingen binnen de PS" de belangrijkste tegenstander van Hollande om presidentskandidaat te worden. Ze haalde toen 44% van de stemmen tegenover 56% voor Hollande.

Velen hadden verwacht dat Aubry premier zou worden en volgens sommige bronnen wou ze ook die post krijgen ofwel niets. Blijkbaar is het dat laatste geworden.

Hoe dan ook is er niets definitief, want de huidige regering heeft geen meerderheid in het parlement en blijft slechts in functie tot de parlementsverkiezingen van juni. Mogelijk wordt er daarna nog wat herschikt.