ING verwacht correctie van vastgoedprijzen

Volgens de studiedienst van de bank ING zouden de vastgoedprijzen in ons land vanaf 2014 een correctie tot 15% kunnen ondergaan. Een mogelijke renteverhoging of hogere registratierechten behoren tot de mogelijkheden.

De belangrijkste reden voor een mogelijke correctie ziet ING in een mogelijke renteverhoging. Nu is de intrest op hypotheekleningen erg laag, maar dat kan niet blijven duren.

Daarnaast moet in 2015 ook een begrotingsevenwicht in ons land bereikt worden en wellicht zal de federale overheid tegen dan wat meer naar inkomsten kijken. Dat zou kunnen door een verhoging van de registratierechten of het morrelen aan de aftrekbaarheid van hypothecaire lasten. Alles samen zou dat een impact van ongeveer 15% op de prijs kunnen hebben.

Vorig jaar zijn de vastgoedprijzen gemiddeld nog met 3,7% gestegen. Dat komt ongeveer overeen met de inflatie. Dit jaar zou er slechts een toename van 1,5% zijn en dat is dan weer minder dan de geschatte inflatie. In 2013 zouden de prijzen echter stijgen omdat veel potentiële klanten anticiperen op de verwachte rentestijging. 

Een zeepbel zoals in de Verenigde Staten of Spanje verwacht ING niet omdat er bij ons geen sprake is van rommelkredieten of andere excessen.

Beleggers stuwen prijzen hoger

De prijsstijging van de voorbije jaren wordt ook gedreven door mensen die beleggen in vastgoed, aldus ING. Veel mensen die met hun geld niet daar de beurs willen of het door de lage rente niet op de bank willen laten wegsmelten, kiezen voor vastgoed als belegging.

Dat drijft de vraag hoger en dus ook de prijzen. Daardoor kunnen steeds minder mensen eigen middelen inbrengen om een woning te kopen. Gemiddeld bedraagt die inbreng 40%, maar die neemt nu af. De helft van de kopers moet het volledige bedrag gaan lenen of beroep doen op giften van ouders of grootouders.