Lauwe openingsfilm, maar grote namen in Cannes

De Amerikaanse regisseur Wes Anderson heeft vanavond het 65e Filmfestival van Cannes geopend met "Moonrise Kingdom". De film werd lauwtjes onthaald, maar met Bruce Willis, Tilda Swinton, Bill Murray en Edward Norton stonden er wel grote namen op de rode loper.

Het is de eerste keer dat Wes Anderson geselecteerd is voor het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Net als de rest van zijn oeuvre is "Moonrise Kingdom" een gestileerde film met nogal wat zwarte humor. De film speelt zich af in 1965 en gaat over twee kinderen van 12 die verliefd worden en weglopen. Ze worden gezocht door een reeks excentrieke volwassenen, vertolkt door o.a. Tilda Swinton en Bruce Willis.

De openingsceremonie in Cannes werd in goede banen geleid door Bérénice Béjo, de Frans-Argentijnse actrice die vorig jaar schitterde in Oscarwinnaar "The artist". Zij liet een filmpje zien met de meest opvallende fragmenten uit de carrière van Nanni Moretti, de voorzitter van de jury.

"Ik wil het Filmfestival van Cannes bedanken en ook dit land dat in tegenstelling tot andere landen nog altijd een grote rol toebedeelt aan de cinema", zei de Italiaanse regisseur. "Het is voor mij een grote eer, een groot voorrecht en een grote verantwoordelijkheid om voorzitter te zijn van de jury van het belangrijkste filmfestival ter wereld".

Moretti wordt in zijn taak bijgestaan door een schare topacteurs, zoals Ewan McGregor, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas en Diane Kruger -die in een lichtblauwe jurk met sleep de opvallendste verschijning op de rode loper was.

Ook de Britse cineaste Andrea Arnold, bekend van "Fish tank" en "Wuthering heights", zit in de jury. Zij reageerde op het verwijt van Franse feministische verenigingen dat er dit jaar geen enkele vrouwelijke cineaste kans maakt op een Gouden Palm. "Ik zou het zelf niet leuk vinden als ik alleen zou geselecteerd worden omdat ik een vrouw ben", zei ze. "Dat er hier niet veel films te zien zijn die gemaakt zijn door vrouwen, komt omdat er nu eenmaal niet veel vrouwelijke regisseurs zijn".

Sacha Baron Cohen komt met een kameel

Nog vóór de openingsceremonie van start ging, was er al een opvallende gast in Cannes. De Britse komiek Sacha Baron Cohen kwam in zijn gedaante van "The dictator" naar de Azurenkust. Hij paradeerde over de Croisette op de rug van een kameel, die het trouwens niet kon laten om te spuwen.