Limburgse snelbussen verdwijnen

De snelbussen van De Lijn Limburg worden vanaf 1 augustus afgeschaft. De maatregel is het gevolg van de besparingsplannen bij De Lijn. De snelbussen hebben succes, maar behoren eigenlijk niet tot de kerntaak van de Vlaamse vervoersmaatschappij, klinkt het.

De Lijn schrapt de snelbussen vanuit Limburg naar Leuven, Brussel en Antwerpen. Ze verdwijnen vanaf 1 augustus.

De snelbussen waren enkele jaren geleden ingelegd omdat er in het noordoosten van Limburg maar weinig treinen rijden. De Lijn argumenteert dat het niet haar taak is om passagiers te vervoeren over lange afstanden, en dat de kosten te hoog opliepen.

Er is al enkele maanden sprake van dat de snelbussen zouden verdwijnen. Honderden boze reizigers startten daarop een petitie. Volgens Jan Vanseveren van TreinTramBus hebben ze veel succes. "De bussen zitten vol, er rijden zelfs dubbeldekkers. Er wordt goed gebruik van gemaakt."

Tegelijk wijst Vanseveren op de lage tarieven voor de snelbussen. "De Lijn heeft maar twee tarieven, voor korte en lange afstanden. De lange afstanden beginnen vanaf 7 tot 8 km, maar deze bussen rijden 100 km ver. De gebruikers van de bussen hebben zelf aangegeven dat ze bereid zijn om iets meer te betalen."

Door het schrappen van de bussen gaan er ook banen verloren bij de maatschappijen die de sneldiensten verzorgen bij De Lijn.