Moedersterfte in 20 jaar tijd gehalveerd

Het aantal vrouwen dat als gevolg van complicaties bij de zwangerschap of de bevalling sterft, is in 20 jaar tijd bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Toch sterft wereldwijd nog elke twee minuten een vrouw aan complicaties bij de zwangerschap of bevalling.

"Moedersterfte" wordt in het VN-rapport "Trend in Maternal Mortality"omschreven als een overlijden van de moeder tijdens de zwangerschap of binnen de 42 dagen na het einde van de zwangerschap, veroorzaakt door omstandigheden die verband houden met de zwangerschap of de behandeling van de zwangere of bevallen vrouwen.

Volgens de schattingen in het rapport is het aantal gevallen van moedersterfte wereldwijd gedaald van 543.000 in 1990 naar 287.000 in 2010. Een daling met 47 procent is dat. Er is dus substantieel vooruitgang geboekt, maar toch blijft er nog veel werk aan de winkel.

Wereldwijd sterft namelijk nog elke 2 minuten een vrouw aan complicaties die verband houden met de zwangerschap of de bevalling. Dat zijn 800 vrouwen per dag, 250.000 vrouwen per jaar. De vier meest voorkomende oorzaken zijn zware bloedingen na de bevalling, infecties, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en onveilige abortus. De meeste overlijdens zijn te voorkomen.

99 procent van de overlijdens in 2010 deed zich voor in de ontwikkelingslanden, waarvan 56 procent in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en 29 procent in het zuiden van Azië. Een derde van alle gevallen van moedersterfte deed zich voor in twee landen: India (56.000) en Nigeria (40.000).

"De cijfers tonen aan dat de toegenomen inspanningen van landen, ondersteund door het VN-Bevolkingsfonds en de ontwikkelingsorganisaties, hun vruchten hebben afgeworpen", zegt Babatunde Osotimehin, directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). "Maar we mogen hier niet stoppen. We moeten ons blijven inzetten om iedere zwangerschap gewenst en elke bevalling veilig te maken."

"We weten exact wat we moeten doen om moedersterfte te vermijden. We moeten de toegang tot vrijwillige geboorteplanning verbeteren, investeren in gezondheidsmedewerkers die gespecialiseerd zijn in verloskunde, en de toegang tot verloskundige noodhulp verhogen als er complicaties optreden. We weten dat deze zaken levens kunnen redden."

Het aantal gevallen van moedersterfte terugdringen is een van de zogenoemde Millenniumdoelstellingen. Tegen 2015 moet er een daling zijn van 75 procent ten opzichte van 1990.