Na 2014 jaarlijks 12 miljoen euro naar Afghanistan

Ons land zal Afghanistan na 2014 jaarlijks 12 miljoen euro steun geven. Dat heeft het kernkabinet beslist. Het geld gaat naar de wederopbouw van het land. Vanaf 2014 eindigen de NAVO-missies en zullen ook de Belgische militairen het land verlaten.

België wil dat Afghanistan de middelen onder meer gebruikt voor maatregelen rond goed bestuur en de uitbouw van een rechtstaat.

Eind 2014 verdwijnen de Belgische militairen uit Afghanistan. “Ons militair engagement loopt, zoals in het regeerakkoord staat, ten einde in 2014”, zegt minister van Defensie Pieter de Crem (CD&V). “Op dit moment zijn er geen Belgische militaire instructeurs in het Afghaanse leger gevraagd. Het is heel duidelijk, wij sturen Belgen uit na 2014 om Belgen te beschermen.”

Twee weken geleden gaven De Crem en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) tijdens een bezoek aan Afghanistan aan dat er na 2014 militaire instructeurs in het land zouden blijven. Die uitspraken vielen in slechte aarde bij de SP.A, het CDH en Groen. Zij eisen na 2014 een definitieve terugtrekking van de Belgische militairen.

Ons land heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. De meesten beschermen de internationale luchthaven van Kaboel. België zal nog dit jaar starten met het terugtrekken van de militairen. Het aantal militairen wordt vanaf september geleidelijk teruggeschroefd naar 360.