Nog tot eind 2012 extra agenten in grensstreek

De lokale politie van de Limburgse grensgemeentes krijgt nog zeker tot het eind van dit jaar de hulp van de federale politie in de strijd tegen drugsoverlast. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet (CDH) gezegd tijdens een overleg in Lanaken.
Minster Milquet woonde samen met burgemeester Marino Keulen van Lanaken een controle bij.

Op 1 mei werd in Nederland de zogenoemde wietpas ingevoerd. Daardoor kan alleen wie over een Nederlandse identiteitskaart beschikt, nog terecht in de coffeeshops om drugs te kopen. De Belgisch-Limburgse grensgemeentes vrezen dat door de wietpas de drugshandel en drugscriminaliteit zou toenemen in hun gemeentes.

In april kondigde minister Milquet enkele maatregelen aan om de overlast in te perken. Zo werd het aantal controles opgevoerd en zijn federale politieagenten naar de grensgemeentes gestuurd om de lokale politie bij te staan.

Milquet bracht gisteren een bezoek aan Lanaken voor overleg. Die zijn tevreden over de manier van werken en hebben de minister gevraagd om de eerder genomen maatregelen voort te zetten. De gemeenten willen ook dat de wetgeving nog verstrengd wordt zodat ze korter op de bal kunnen spelen. Ook moet het contact tussen de Belgische en Nederlandse politie nog opgevoerd worden.

Minister Milquet liet in Lanaken alvast verstaan dat de federale agenten nog zeker tot het einde van dit jaar zullen worden ingezet in de grensgemeentes. De gevreesde overlast door de invoering van de wietpas blijft voorlopig binnen de perken.